© GvA

CD&V zit in een moeilijke positie

Het marathondebat van gisteren in het Vlaams Parlement over de septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois was een feest voor de democratie. Beschaafd en relevant. Maar dat neemt niet weg dat de Vlaming moeilijke tijden van besparingen te wachten staan. Dat gaf de drie oppositiepartijen (sp.a, Groen en VB) veel munitie. Desondanks bleef de Vlaamse regering moeiteloos overeind. MP Bourgeois had goed zijn huiswerk gemaakt.

Met het verkiezingsprogramma van sp.a in de hand kon hij aanvoeren dat die partij nog 1,3 miljard euro méér had willen besparen. Dat was 1-0. Maar ook de sp.a scoorde een punt. John Crombez, meteen goed op dreef in zijn nieuwe rol als fractieleider, vergeleek de regering met twee kersverse echtgenoten: “De ene gelukkig, de andere getrouwd.” Waarmee hij respectievelijk verwees naar N-VA en CD&V. Open Vld is voor Crombez niets meer dan het bruidsmeisje.

De moeilijke positie van CD&V in deze besparingsregering werd inderdaad voortdurend duidelijk tijdens het debat. De CD&V-ministers Hilde Crevits (Onderwijs) en Jo Vandeurzen (Welzijn & Gezin) verweerden zich goed, maar het lijdt geen twijfel dat zij als vertegenwoordigers van de linkervleugel binnen hun partij moeite hebben met het centrumrechtse beleid van de nieuwe regering.

En dat ze ook op weinig begrip kunnen rekenen bij de middenveldorganisaties van hun eigen achterban. Die ideologische spanning zal de komende jaren binnen deze Vlaamse regering blijven hangen. CD&V is nu eenmaal geen centrumrechtse, maar een centrumpartij. En in de federale Zweedse coalitie, als die er komt, zal ze het nog moeilijker krijgen, want met ook nog eens de MR erbij wordt die club nog centrumrechtser.

CD&V heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Daar moet meteen bij worden gezegd dat het de partij siert dat ze in zulke moeilijke politieke omstandigheden toch haar verantwoordelijkheid neemt. We zijn er bovendien van overtuigd dat Crevits en Vandeurzen op hun loodzware departementen alles zullen doen om de burger te sparen.

Nog één vaststelling: Oosterweel leek gisteren tijdens het debat een detail. Bizar voor het grootste Vlaamse infrastructuurproject aller tijden, waarvan de financiering op z’n gat ligt.

Nu in het nieuws