Elke schooldag 36 klachten over pesten

Foto: sabine joosten/Hollandse Hoogte

Elke schooldag 36 klachten over pesten

Print

In het schooljaar 2012-2013 hebben 6.516 Vlaamse leerlingen bij een CLB aangeklopt met een vraag over pesten. Dat blijkt uit cijfers van VCLB, dat de centra voor leerlingenbegeleiding overkoepelt, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Een verklaring voor dat hoge cijfer heeft de VCLB-Koepel niet: 'Wijst dit op een negatieve maatschappelijke trend? Of is er gewoon meer aandacht voor het probleem (...)?' De CLB’s werken ook nog maar net met een uniform registratiesysteem, waardoor er geen evolutie van de cijfers gegeven kan worden. Directeur bij CLB Brugge Catherine Ryckeboer merkt in de praktijk niet meteen een stijging, maar ziet wel meer ándere vormen van pesten, zoals cyberpesten.

Volgens pestdeskundige Gie Deboutte moeten er op vlak van pesten meer inspanningen worden geleverd. 'Scholen moeten echt verplicht worden om rond pesten te werken en om goede opvang te voorzien', zegt hij. Zo zouden landen waar dat nu al gebeurt lagere pestcijfers hebben. 'In het zesde leerjaar wordt er in Vlaanderen bijvoorbeeld vier keer meer gepest dan in Zweden. In vergelijking met tien andere regio’s, doet enkel Wallonië het nog slechter dan ons.'

.

Nu in het nieuws