Patentfraude levert BBI 250 miljoen op

De BBI voert een onderzoek naar bedrijven die via dubieuze fiscale constructies de belastingen op Belgische patenten of merken proberen te ontduiken. Een tiental bedrijven in België liep al tegen de lamp, wat de BBI ruim 250 miljoen euro opleverde. Dat bericht De Standaard donderdag.

Dat multinationals diverse legale trucs toepassen om minder belasting te moeten betalen in de landen waar ze actief zijn - belastingontwijking, heet dat in vakjargon - wisten we al langer. Maar dat sommige bedrijven in België daarbij uit de bocht gaan en de belastingen ook effectief ontduiken, is minder bekend.

Nieuwe cijfers van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) spreken boekdelen. Nauwelijks een jaar nadat de BBI in ons land een grootschalig onderzoek startte naar mogelijke fraude door multinationale bedrijven met patenten of merkrechten, staat de teller van gerecupereerde belastingen al op 250 miljoen euro.

De BBI betrapte een tiental bedrijven die via een dubieuze constructie merknamen en patenten (waarvan de uitvinder een Belg, Belgische inwoner of een Belgische onderzoeksbureau is) lieten registreren in laag belaste landen als Ierland, Luxemburg, Liechtenstein, Zwitserland, Cyprus en Hongkong.

Nu in het nieuws