© EPA

Barcelona en Juventus zijn defensief top, Valencia werkt het beste af

De vijf grote Europese competities (Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk) zijn ondertussen enkele weken aan de gang. Tijd dus om de statistieken er eens bij te halen. Daaruit blijkt dat Barcelona en Juventus defensief top zijn, Valencia het best afwerkt en PSG zeer accurate passes aflevert.

Defensief

De statistieken van Huawei tonen dat Barcelona na vijf wedstrijden in Spanje en Juventus na vier in Italië nog steeds geen goal incasseerden. Voor Barça is dat de eerste keer sinds 1977/1978. Ook Keulen, AS Roma en Inter kregen nog maar weinig goals tegen, namelijk één. Vooral Keulen is hier een opvallende naam. Dat kreeg pas deze week zijn eerste goal binnen, tegen Hannover 96.

Aan de andere kant van de stand bevindt zich Deportivo La Coruna. De Spaanse club kreeg al veertien doelpunten te verwerken (acht van Real Madrid), goed voor een gemiddelde van 2,8 tegengoals. Ook de verdediging van het Everton van Romelu Lukaku en Kevin Mirallas staat nog niet op punt: gemiddeld 2,6 goals tegen. Elche, Werder Bremen en Parma maken de ‘top’ vijf rond.

Ook interessant zijn het aantal tackles per wedstrijd. Daarbij staan Sampdoria en Chelsea bovenaan met gemiddeld 87 tackles. Daarna volgen zes Franse teams met Saint-Etienne, Toulouse, Metz, Caen, Lorient en Nice. De eerste Spaanse ploeg (Espanyol) komt pas binnen op zeventien, en er is geen Duitse club te vinden in de top 20.

Offensief

Aanvallend is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk kansen om te zetten in een doelpunt. Daarin blijkt Valencia op dit moment de primus. De Spaanse club werkt namelijk ruim 37% van zijn kansen af. Valencia wordt op de voet gevolgd door Parma, dat aan 36% afwerkt. Daarna valt een gat naar Deportivo (28%), Chelsea (26,67%) en AC Milan (26,32%). Dat staat in schril contrast met Hamburg. De Duitse club bengelt aan de staart in de Bundesliga en kon nog niet scoren. Ook Fiorentina, Burnley, Sassuolo en Levante maakten nog geen 4% van hun kansen af.

Real Madrid scoorde tot nu toe het best: gemiddeld 3,6 goals per match. Chelsea volgt met gemiddeld 3,2 doelpunten. De top vijf wordt rond gemaakt door Marseille, Inter en AC Milan. Real schiet ook het vaakst op doel, goed voor ruim vijftien keer per wedstrijd. Enkel Juventus blijft in de buurt met 14,75 schoten, voor Inter, Lazio en Napoli. Deportivo schiet het minst naar doel: slechts vijf keer per wedstrijd.

De Koninklijke is echter niet de meest accurate als het op schotpogingen aankomt. Real komt aan 55% accurate schoten, goed voor plek twaalf (net als Wolfsburg). Aan de top staat Celta de Vigo met 61%, vlak voor Deportivo met 60%. Sevilla (60%), Espanyol (58%) en Freiburg (58%) maken de top vijf rond. De eerste Engelse club, Southampton, komt binnen op zeven met 56%. De eerste Franse club is PSG op plek vijftien met 54%. Hamburg staat onderaan met slechts 19%.

Passing

Qua passing is PSG de beste van de klas. De Parijzenaars delen gemiddeld ruim 722 passes uit. Daarmee doet het net beter dan Bayern München (719,60) en Real Madrid (715,20). Daarna valt een groot gat naar Arsenal met 644,80 passes per match en Juventus met 626. Chievo lijkt de bal nauwelijks rond te spelen en staat op amper 278 passes per wedstrijd. Ook Crystal Palace, Metz, Caen en Espanyol bengelen onderaan de ladder.

Je kan misschien veel passes sturen, het is natuurlijk belangrijk dat die aankomen. Ook daarin is PSG de primus met een succespercentage van 91. PSG wordt op de voet gevolgd door Barcelona met 89%, Real Madrid met 88%, en een viertal met 87% (Juventus, Arsenal, ManU en AS Roma). Het team dat het minst accuraat passen geeft is Bayer Leverkusen met slechts 65%. Ook Hertha BSC, Metz, Werder Bremen en Hoffenheim passen niet bepaald goed.

Tot slot zal het niet verbazen dat Barcelona gemiddeld het meest in balbezit is. Barça heeft gemiddeld 70% de bal in het team. Bayern komt aan 68%, PSG aan 67%, Juventus aan 65% en Arsenal aan 63%. In deze categorie is Crystal Palace klein duimpje met een gemiddeld balbezit van amper 34%. Ook Chievo en Aston Villa scoren hier niet goed.

Meer sportnieuws