© Marc Aerts

Open Vld en N-VA willen onbestuurbaarheid intrekken…en ze daarna terug vaststellen

De Open VLD en N-VA-fracties en onafhankelijk raadslid Chris Bosmans vragen op de gemeenteraad van vanavond om de intrekking van de onbestuurbaarheid. Vervolgens zal meteen een nieuwe beslissing tot het vaststellen van structurele onbestuurbaarheid worden gestemd. Zij hopen daarmee nogmaals een poging te ondernemen om de gemeente zo snel mogelijk terug vlot te trekken.

Met deze volgende stap in het omvangrijke dossier, hopen N-VA en Open Vld komaf te maken met vijf maanden structurele onbestuurbaarheid. “Wanneer de Raad van State over de twee lopende procedures uitspraak moet doen, kan dat nog duren tot de zomer van 2015”, legt Eerste schepen Jeroen De Cuyper (N-VA) uit. “Niemand is gediend met nog een jaar in dezelfde situatie. Om die reden hebben wij geoordeeld, na advies te hebben ingewonnen bij een raadsman, om de huidige procedure stop te zetten en vervolgens opnieuw op te starten.”

Open Vld-Fractieleider Peter Gybrechts voegt daaraan toe dat er sinds 9 mei, toen de onbestuurbaarheid werd vastgesteld, aanzienlijk wat feiten bij kwamen die het dossier alleen maar sterker maken. “Het is dan ook onverantwoord om de gemeente op deze manier te laten verzanden in de onbestuurbaarheid. Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat de situatie alleen kan verergeren als er niet zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden voor de impasse.”

Vandaag lichten N-VA en Open Vld de toegevoegde punten ten gronde toe tijdens een persconferentie. ’s avonds wordt er meteen over gestemd tijdens de gemeenteraad.

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Mechelen.

Nu in het nieuws