Grote toestroom van Nederlandse studenten in Antwerpse hogescholen

De Nederlandse student John van Cleef in Antwerpen. “Het inschrijvingsgeld is lager, studieboeken en het studentenleven goedkoper.” Foto: WH

Grote toestroom van Nederlandse studenten in Antwerpse hogescholen

Print
Antwerpen -

Steeds meer Nederlanders komen in de provincie Antwerpen studeren. De hogescholen en de unief noteren een stijging tot 32 procent. Volgend academiejaar wordt een nog grotere toeloop verwacht door de onderwijsbezuinigingen in Nederland.

Op de Eindhovense onderwijsbeurs, morgen en zaterdag, zijn voor het eerst alle Antwerpse hogescholen en de Universiteit Antwerpen present. Ze rekruteren er Nederlandse scholieren die weldra een studiekeuze moeten maken.

Voor Thomas More, met twaalf campussen in zeven steden in de provincie Antwerpen, is het niet de eerste keer. “We proberen de Nederlandse studenten dit jaar wel voor het eerst warm te maken voor meer opleidingen”, zegt woordvoerster Martine Taeymans. “We verwachten dat hun aantal nog in stijgende lijn zal gaan.”

Dit jaar zijn er bij Thomas More al 340 Nederlandse studenten ingeschreven, tegenover 232 vorig jaar. De Universiteit Antwerpen noteerde een toename van 1660 tot 1799 Nederlanders en ook AP Hogeschool en Karel de Grote-Hogeschool hebben beduidend meer nieuwe Nederlandse studenten, zo blijkt uit onze rondvraag.

De voornaamste redenen voor de toename zijn dat heel wat opleidingen in Nederland ‘numerus fixus’ zijn – via loting worden de beperkte plaatsen ingevuld – en dat studeren er een pak duurder is. Bovendien maakt de Nederlandse regering volgend jaar een einde aan de studiefinanciering.

Lees het hele artikel in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen.

.

Nu in het nieuws