© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 5

Yellow Tigers gaan strijdend ten onder tegen Japan

De Belgische volleybalvrouwen zijn er niet in geslaagd om hun tweede groepswedstrijd op het WK volleybal te winnen. De ‘Yellow Tigers’ gingen met 3-1 onderuit tegen Japan. België speelde een goede match tegen de nummer 3 van de wereldranking, maar miste koelbloedigheid in het slot van de sets. De setstanden waren: 22-25 25-22, 20-25 en 23-25

dmm

Dinsdag begonnen de Yellow Tigers aan het toernooi met een 3-0 overwinning tegen Cuba. De volgende dagen speelt de ploeg van coach Gert Vande Broek tegen China (donderdag), Azerbeidzjan (zaterdag) en Puerto Rico (zondag).

Om zich te plaatsen voor de tweede ronde, moet België in de top 4 van zijn poule met zes eindigen.

De Belgische volleyvrouwen staan voor het eerst in 36 jaar op een WK.

Gert Vande Broek: ‘Alles focussen op de kwalificatie’

© Photo News

Ondanks het 3-1 verlies tegen Japan, gelooft bondscoach Gert Vande Broek nog volop in de kansen van zijn Yellow Tigers voor de tweede WK-ronde. ‘Wij moeten gewoon focussen op onze doelstelling en dat is de tweede ronde halen. Kunnen we vandaag een punt halen, dan is de druk misschien wel van de ketel, maar over het belang van zulk punt spreek ik me pas uit als de eerste ronde voorbij is. Wij moeten ons focussen op de matchen tegen Azerbaidjan en Puerto Rico’, reageerde hij woensdagavond in Bari.

‘Als ik onze prestatie dan weer vergelijk met die tijdens de finale van de World Grand Prix, dan zeg ik dat we vooruitgegaan zijn in verdediging, dat we daardoor meer kansen creëerden, maar dat we ze niet konden afmaken. Laat ons ook duidelijk stellen dat Japan de best verdedigende ploeg ter wereld is, die in de vierde set nog wel enkele formidabele reddingen uitvoerde’, aldus Vande Broek.

‘Als ik dus een lijn trek in onze prestaties, dan zeg ik dat we beter waren dan in Tokio. Maar ik ben niet naar hier gekomen om lijnen te trekken. We zitten in de prestatiecurve. En op korte termijn betekenen dat de matchen tegen China (morgen om 20u), Azerbeidzjan (zaterdag 10u30) en Puerto Rico (zondag 20u). Ik ben ook niet malcontent. Elke speelster in onze ploeg heeft grote verdiensten. Dat wordt niet altijd gezien. Maar we zijn ook altijd een ploeg geweest die het van haar complementariteit moest hebben, niet van individuele klasse. Die balans moet dan in evenwicht liggen en tegen Japan lag ze uit evenwicht’, vond de bondscoach.

‘We moeten de komende dagen gewoon pieken naar de juiste doelstellingen: pieken op hetgeen we kunnen realiseren. En daarin is de uitslag van morgen tegen China niet dadelijk bepalend. Ik hoop alleen Hélène Rousseaux tegen het weekend te recupereren voor de laatste twee matchen van de eerste ronde en hopelijk ook nog voor de tweede ronde.’

Angie Bland: ‘Gespeeld met het hart zoals Freya’

© Photo News

Eén van de uitblinksters bij de Yellow Tigers woensdag op het WK tegen Japan was ongetwijfeld Angie Bland. Ze tekende voor 13 punten en werkte af aan 58 procent. Bovenal bleef ze er duidelijk in geloven, ook al stond met Japan een grote naam aan de overkant van het net.

‘Ik heb hier gespeeld met de gedachte aan Freya (Aelbrecht, die geblesseerd is) in mijn achterhoofd. Natuurlijk heb ik niet dezelfde stijl als zij, maar ik wilde spelen met dezelfde ingesteldheid. Met mijn hart zoals Freya. Goed of slecht spelen; je wint of verliest nu éénmaal als een collectief. De conditie van de dag kan dan bepalend zijn. Ikzelf voelde me echter uitstekend, ik had geen zenuwen en ik ben er voor blijven vechten’, aldus de Pajottenlandse, die momenteel in hartje Borgerhout woont.

‘Natuurlijk kan ik er ook niet naast kijken dat dit Japan vandaag wel te pakken was. We laten hier één, misschien zelfs twee punten liggen. Japan speelde hier maar aan 60-70% van het niveau in Tokio een dikke maand geleden. Al blijft hun verdediging indrukwekkend, zelfs al misten ze hun eerste libero. Wat er gebeurt bij 20-13 (in set 4)? Ik kan niet in de hoofden van mijn medespeelsters kijken’, aldus Bland.

‘Was het de angst om het af te maken? Feit is dat we in één rotatie heel moeilijk aan punten geraakten. Deze nederlaag en de manier waarop zullen zeker nog nazinderen, maar we moeten leren uit onze fouten. Dat wordt alvast moeilijk morgen tegen China, misschien wel de beste ploeg uit de reeks. Maar we moeten erin blijven geloven en de kansen grijpen als we ze krijgen. Heel lang kunnen we er gelukkig niet bij stilstaan, want binnen 24 uur volgt de komende match al. Hopelijk verzeilen we door onze 3-1 nederlaag van vandaag niet in het straatje van de mannen, die ook één set te kort kwamen om zich voor de tweede ronde te kwalificeren’, besloot Bland.

Frauke Dirickx: ‘Minstens één belangrijk punt laten liggen’

© BELGA

Spelverdeelster Frauke Dirickx, komend seizoen ploeggenote van Lise Van Hecke bij Piacenza, mocht net als de andere Yellow Tigers terugblikken op een voortreffelijke partij tegen Japan. Ze sloeg enkele aces en scoorde vijf punten, maar kon evenmin verhinderen dat België zijn tweede WK-match verloor.

‘Als je 20-13 leidt in de vierde set, moet je die altijd winnen’, aldus Dirickx. ‘We laten hier minstens één belangrijk punt liggen. Gevolg is dat we van Azerbeidjan en Puerto Rico moeten winnen om ons verder te kwalificeren. De Japanners verdedigden wel veel en goed, zodat we op bepaalde momenten te weinig tot scoren kwamen. Zij scoren dan via block-outs, maar net als in Tokio vorige maand stapten we hier van het terrein met het gevoel dat er meer inzat. En dan waren de Japanners voor eigen publiek nog een stukje beter dan hier. Ik was blij geweest met één punt.’

‘We moeten ook niet gaan zoeken naar individuele fouten of een mindere dag. Volley is een ploegsport en als er eentje iets minder is, moeten de anderen dat maar opvangen’, besloot Dirickx.

Meer sportnieuws