© Belga

Kempens bedrijvenlandschap is gezond

De bedrijven in de Kempen doen het globaal genomen erg goed. Dat blijkt uit een doorlichting van kredietbeoordelaar Graydon dat de cijfers donderdag voorstelt op de ledenontmoeting van Voka Kempen.

GVN

In het arrondissement Turnhout zijn er 45.730 actieve ondernemingen. Ondanks de crisis is dat aantal vorig jaar toegenomen met 7,43 procent. De meeste bedrijven, zo’n tachtig procent, heeft geen personeel. Maar anderzijds zijn er grote ondernemingen die tot de wereldtop horen, waaronder Janssen Pharmaceutica, BP, Metallo-Chimique en Soudal. De tien grootste bedrijven realiseren samen meer dan 7 miljard omzet.

Opvallend is dat de Kempense bedrijven gezond zijn. Veel gezonder dan het totaal van de Antwerpse en de Vlaamse bedrijven. Graydon telt maar 2097 bedrijven met acute knipperlichten. Acute knipperlichten zijn bedrijven die veel kans hebben om failliet te gaan. 4,59 procent voor de Kempen steekt schril af tegen 10,6 procent in Antwerpen en 8,8 procent in Vlaanderen.

In 2013 gingen in de Kempen ook veel minder bedrijven failliet. Wel 30 procent minder dan in 2012. Het aantal starters daalde vorig jaar wel, maar minder sterk dan elders in Vlaanderen. Toch oppassen, want dit jaar stijgt het aantal starters in Vlaanderen en in Antwerpen, terwijl het in de Kempen licht blijft dalen.

Graydon zoekt een verklaring voor deze fraaie cijfers in de aard van de Kempenaar. Die is voorzichtig en gebruikt zijn gezond verstand. Maar er zijn ook objectieve verklaringen. De Kempense bedrijven zijn goede betalers en dat heeft een positieve invloed op de hele economie.