Opschorting voor moeder die dochters vergiftigde

Een 38-jarige vrouw die twee jaar geleden haar beide dochters vergiftigde thee en cola liet drinken, heeft van de Brusselse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting gekregen. De vrouw had antidepressiva door de thee en cola gemengd omdat ze zelfdoding wilde plegen en had niet de bedoeling haar dochters te doden maar gaf hen de dranken per vergissing.

kidr

De vrouw maakte in mei 2012 een diepe depressie door en wou een einde maken aan haar leven. Ze mengde daarvoor grote hoeveelheden antidepressiva door een pot thee en een fles cola, met de bedoeling die later op te drinken. Diezelfde avond schotelde ze haar dochters, 19 en 10 jaar oud, de thee voor. De oudste dochter dronk niet van de thee en ook niet van de cola omdat ze die allebei vreemd vond smaken maar de jongste dronk wel een kop thee. Toen de oudste dochter ‘s nachts onwel werd, ging ze zelf naar het ziekenhuis en verwittigde de hulpdiensten. Die trof de jongste dochter klaarwakker aan, naast de half in coma verkerende moeder.

De moeder werd opgepakt maar verklaarde dat ze haar dochters niet had willen doden en hen enkel de thee per vergissing had voorgeschoteld. De oudste dochter vermoedde dan weer dat haar moeder hen had willen doen slapen zodat ze ongestoord zelfmoord zou kunnen plegen.

Volgens de rechtbank was het in ieder geval niet bewezen dat de vrouw haar dochters had willen doden maar had ze zich wel schuldig gemaakt aan het onopzettelijk toedienen van stoffen, die de dood kunnen teweegbrengen of de gezondheid zwaar kunnen schaden. Omdat de vrouw zich sindsdien psychologisch laat begeleiden, verleende de rechtbank haar de opschorting.