© Belga

Geen Belgische F-16’s boven Syrië

In de Kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken is het debat over de deelname aan de strijd tegen IS nog volop aan de gang. Maar als er Belgische F-16’s worden gestuurd, zullen die alleen boven Irak worden ingezet. De special forces blijven in ieder geval thuis.

msn, lob

Als er Belgische F-16’s worden ingezet in de strijd tegen IS, zullen die alleen boven Irak vliegen en niet boven Syrië. Dat blijkt uit de resolutie die de ministers Didier Reynders (MR) en Pieter De Crem voorleggen aan het parlement.

Opvallend is dat er in de resolutie geen sprake meer is van special forces. Dat was een optie die voorgesteld was tijdens het kernkabinet. De special forces zouden worden ingezet om het Iraakse leger op te leiden.

Ook van C-130 transportvliegtuigen is geen sprake meer in de resolutie van Reynders en De Crem. Wél wordt er gevraagd om ook ‘te anticiperen op een mogelijke verhoging van de binnenlandse terreurdreiging’.

De tekst die voorligt in de commissie Defnesie en Buitenlandse Zaken heeft het fiat van de regering-Di Rupo én de ‘Zweedse’ regeringsonderhandelaars.

Vrijdag in plenaire Kamer

De Verenigde Staten hebben ons land officieel gevraag om deel te nemen aan de militaire operatie tegen IS. Omdat de regering in lopende zaken is, moet het parlement dekking geven voor die deelname. De verenigde commissies Defensie en Buitenlandse Zaken zijn daarom woensdag al bijeengekomen om de resolutie te bespreken. Ten vroegste vrijdag kan de plenaire Kamer dan stemmen over de resolutie.