© REUTERS

-

Pas begin november meer duidelijkheid omtrent FIFA-rapport over WK-toewijzingen

De Wereldvoetbalbond FIFA maakt pas begin november de eerste details bekend omtrent het onderzoeksrapport over de toewijzingen van de Wereldbekers 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Dat meldde de Ethische Commissie van de FIFA woensdag.

‘Het rapport van de onderzoekscommissie over de toewijzing van die twee wereldkampioenschappen wordt momenteel geëvalueerd door de controlekamer van de Ethische Commissie’, verduidelijkte de Duitse kamervoorzitter Hans-Joachim Eckert. ‘Meer dan waarschijnlijk kunnen we begin november ons standpunt over het rapport bekendmaken.’

Pas na de evaluatie van de controlekamer, die toekijkt of de correcte procedures gevolgd zijn, kan er - op basis van de elementen in het onderzoeksrapport - al dan niet een zaak geopend worden. ‘Wij onderzoeken nu op de eerste plaats of de onderzoekscommissie de correcte procedures gevolgd heeft. Daarna is het aan de onderzoekscommissie, onder het voorzitterschap van Michael Garcia, om te beslissen of er een procedure wordt opgestart. De eventuele uitspraak in een dergelijke zaak wordt openbaar gemaakt op basis van artikel 36 (paragraaf 2) van de Ethische Code van de FIFA.’

De commissie rondde het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de WK-toewijzingen op maandag 9 juni af. De publicatie van het langverwacht rapport over de WK-toewijzing was aanvankelijk voor deze maand voorzien.

Vooral de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar ligt onder vuur. Volgens de Britse krant Sunday Times zou voormalig FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam zo’n vijf miljoen aan steekpenningen hebben uitgedeeld om het WK naar zijn land te halen. Ook de uitbuiting van en de onveilige werkomstandigheden voor de stadionbouwers hebben voor veel kritiek gezorgd.

Bij de stemming, op 2 december 2010 in Zürich, waren naast Qatar en Australië, ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kandidaat voor het WK 2022. Voor het WK 2018 had Rusland de concurrentie van Engeland en van de gezamenlijke kandidaturen Spanje-Portugal en Nederland-België.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws