© AFP

Terreurverdachten wegens flater Franse overheid op vrije voeten

Pijnlijke flater bij de uitlevering van drie terreurverdachten aan Frankrijk. Turkse veiligheidsagenten zetten de mannen in het ‘verkeerde’ vliegtuig. Het drietal kon tot zijn eigen verbazing in Marseille ongehinderd de luchthaven verlaten.

skn

Drie islamistische terreurverdachten zijn wegens een blunder van de autoriteiten in Frankrijk op vrije voeten geraakt. De enkele weken geleden in Turkije opgepakte mannen zijn door de lokale autoriteiten dinsdag niet zoals was afgesproken op een vliegtuig naar Parijs, maar op een toestel naar Marseille gezet. Dat bevestigde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian woensdag. Dit ‘ongelukkig initiatief’ leidde ertoe dat de vermoedelijke jihadisten na de landing niet door de Franse politie werden opgevangen en tijdelijk konden onderduiken.

Bijzonder onaangenaam was de flater voor het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat dinsdag de arrestatie van de verdachten had aangekondigd. De overheid moest bovendien toegeven dat een geautomatiseerd paspoort controlesysteem op de luchthaven in Marseille op het ogenblik van hun aankomst niet functioneerde.

Een grotere blamage werd de autoriteiten echter bespaard, toen de verdachten beslisten zich woensdag ter beschikking te stellen van de gendarmerie in Caylar. Ze werden onmiddelijk voor verhoor in hechtenis genomen. Een advocaat verklaarde dat ze zich niets te verwijten hebben.

De drie mannen met Frans paspoort worden verdacht van moslimterreur. Ze zouden voor hun arrestatie in Turkije in Syrië zijn geweest. Een van de vermoedelijke jihadisten is de schoonbroer van de in 2012 bij een politieoperatie gedode terrorist Mohamed Merah. Die had in de grote omgeving van Toulouse in totaal zeven mensen doodgeschoten, onder hen drie kinderen en een leerkracht aan een joodse school.

(belga)