© BELGA/AFP

Topman Google: ‘Ontkenners klimaatsverandering zijn leugenaars’

Internetgigant Google stopt met de financiële steun van een Amerikaanse denktank die de klimaatsverandering ontkent. Eric Schmidt, Google-topman, noemt ontkenners van de opwarming van de aarde ‘leugenaars.’

lbo

Een aantal van de fondsen van Google worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Maar tegelijk gaf Google ook geld aan de American Legislative Exchange Council (ALEC), een conservatieve lobbygroep die de opwarming van de aarde ontkent, campagnes opzet om groene projecten niet te laten doorgaan en onder andere door actief oppositie te voeren tegen groene energie de wetenschappelijke consensus rond de klimaatsverandering probeert te ondermijnen.

Hoewel de financiële steun die Google gaf aan ALEC bedoeld was om een politieke campagne te steunen die los stond van de klimaatsverandering, kwam de internetgigant toch onder druk te staan omwille van de link met ALEC.

‘Ontkenners klimaatsverandering zijn leugenaars’

Het internetbedrijf heeft daarop beslist om de financiële steun voor ALEC te stoppen. Meer nog: Google-topman Eric Schmidt spreekt zich intussen expliciet uit tegen mensen die de opwarming van de aarde ontkennen. ‘Het was fout van ons om steun te geven aan deze denktank. We gaan dat in de toekomst niet meer doen’, zei Schmidt in een interview aan de National Public Radio. ‘De feiten rond de klimaatsverandering worden niet meer in twijfel getrokken. Wie zich daartegen verzet, brengt schade toe aan ons kinderen en kleinkinderen en maakt van deze wereld een slechtere plaats. We kunnen niet op dezelfde lijn gaan staan als die mensen. Het zijn gewoon letterlijk leugenaars’, zei Schmidt, die er ook nog aan toevoegde dat de visies van ALEC rond klimaatsverandering niet dezelfde zijn als de visie die Google heeft rond het thema.

Eerder dit jaar stopte ook computerbedrijf Microsoft al met ALEC financiëel te steunen.

MEER OVER wetenschap