© Photo News

Rondtrekkende familie verdacht van 24 inbraken en 11 inbraakpogingen

Elf leden van een Romafamilie woonachtig in Nederland stonden woensdag voor de correctionele rechtbank van Mechelen terecht voor het plegen van 24 woninginbraken en 11 pogingen tot diefstal met braak. De feiten speelden zich af in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

BeLGA

De familie kwam in het vizier van de speurders na uitvoerig onderzoek van ANPR-camera’s en telefonieverkeer. Bij enkele feiten werd telkens een auto met Nederlandse nummerplaat opgemerkt. Vijf verschillende nummerplaten stonden ingeschreven op naam van Michael S., een jonge drugsverslaafde Amsterdammer. Hij bekende dat hij de nummerplaten op zijn naam liet zetten in ruil voor een 20 euro of een bolletje cocaine.

Uit controle van telefoonmasten in de buurt van de feiten, bleek dat telkens verschillende leden van dezelfde Romafamilie in de buurt waren. Ook was opvallend dat enkele leden telkens de dagen van de feiten een hotelkamer hadden geboekt in het Antwerpse Ibishotel.

De modus operandi was telkens dezelfde: in kleine groepen van drie of vier leden zakten ze voor enkele dagen af naar Vlaanderen, pleegden verschillende diefstallen met braak en keerden dan terug naar Nederland. De moeder hield telefonisch contact en informeerde de anderen over het succes van hun daden.

De beklaagden maakten telkens cash geld, juwelen en kleine electronica buit, droegen handschoenen en dumpten de wagen als ze het gevoel hadden dat hij door getuigen gespot was.

De leider van de bende is de 19-jarige zoon van de familie. Hij was betrokken bij 20 feiten. Zijn advocaat vroeg een straf met uitstel omdat de man zich wil herpakken en een stabiel leven wil opbouwen met zijn, eveneens beklaagde, vriendin en hun eenjarig zoontje.

Tegen de leden werd een effectieve gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar en een geldboete van 6.000 euro gevorderd.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio