© Patrick De Roo

© Reporters

1 / 2

“Ik hou van Antwerp. En ik haat Antwerp”

“Laat België zien dat Antwerp leeft”, roept de oudste club van het land op zijn site zijn nog steeds indrukwekkend legioen op om vanavond eersteklasser Zulte Waregem warm te ontvangen.

FRANK BUYSE

Want RAFC, al tien jaar armlastig in tweede klasse, lijkt al een tijd dood. Met de bekermatch evenwel moet de hel van Deurne weer oplaaien, merkten we bij een bezoek met Ratko Svilar, levende legende uit véél betere tijden.

Ratko Svilar is 64 maar oogt nog even scherp als vroeger. Het mag niet verbazen, hij stond tot zijn... 46e tussen de doelpalen, waarvan zestien jaar tussen die van de Bosuil, tot 1996.

Toch heeft Svilar gemengde gevoelens tegenover de Great Old door zijn kortstondige interims als hoofdtrainer, drie keer. Tussen 1996 en 1998 en nog een keer in 2009 zelfs, toen de keeperstrainer zonder veel succes moest overnemen van Haesaert, Kessler en Davidovic. In 2009 liep zijn trainerscarrière ten einde. “I love this club en I hate this club.” Svilar spreekt nog steeds geen Nederlands. “Ik snap het nog steeds niet. Ik had gewoon te weinig kwaliteit.”

Op de Bosuil is Svilar evenwel nog steeds een icoon, blijkt voor Antwerp - Zulte Waregem, de bekermatch die België vanavond moet tonen dat Antwerp nog leeft. “Ratko, je verdient hier nog steeds een standbeeld”, klinkt het bij oude Antwerpgetrouwen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws