© Shutterstock

Daarom slaap je slecht naast je partner

Een wriemelende partner of een snurker: sommige mannen en vrouwen zijn geen aangename bedpartner en houden hun wederhelft wakker. De Amerikaanse dokter Ilene Rosen, verbonden aan de universiteit van Pennsylvania, somt vijf ‘gewoonten’ op die nefast zijn voor de nachtrust van de ander en wat je eraan kan doen.

vwh

Je partner is verslaafd aan de snooze-knop

De wekker gaat af, je partner drukt op de snooze-knop en blijft nog vijf minuutjes liggen. En daarna nog vijf minuten, en nog eens... Dit kan er echter voor zorgen dat hij net veel vermoeider uit bed rolt. De reden? Als je het opstaan uitstelt, slaap je nog wat extra in korte stukjes en raakt je lichaam in de war. Beter meteen uit je bed springen, dus. Bijkomend nadeel: als je samen slaapt, heeft ook je partner hier last van. Het kan helpen om af te spreken wanneer jullie gaan opstaan en het ook effectief te doen.

De ander kijkt tv in bed

Of je nu op een tablet, gsm of tv naar je favoriete programma’s kijkt terwijl je partner de slaap probeert te vatten: hij zal een minder goede nachtrust hebben. Deze schermpjes geven immers blauw licht af en die verstoren onze interne klok. ‘Bedtijd betekent alle lichten uit, geen tijd voor tv of social media’, zegt Rosen in de Huffington Post.

Je partner droomt nogal levendig

Praten, grootse bewegingen maken... het houdt je partner uit zijn slaap. Zeker als hij plots een elleboog tussen zijn ribben krijgt gepriemd. ‘Vechten’ in slaaptoestand kan de dromer en de partner in gevaar brengen en kan een signaal zijn van een verstoorde REM-slaap. Dit fenomeen is goed te behandelen bij de slaapdokter.

Er wordt gesnurkt

Snurken is een van de hoofdredenen waarom partners apart gaan slapen, maar daarmee pak je de kern van het probleem niet aan. Snurken kan een gevolg zijn van overgewicht, alcohol drinken voor het slapengaan of een slaapprobleem. Een aanpassing in de levensstijl - vermageren en alcohol voor bedtijd achterwege laten - kan het probleem verminderen. Luid gesnurk kan echter ook op een dieperliggend slaapprobleem wijzen. Dan is een bezoek aan een slaapkliniek aangeraden.

Je lief is een knuffelaar, jij niet

Voor sommige mensen is knuffelen en indommelen een zalige manier om de nacht in te zetten. Maar als je slaappartner daar niet van houdt en zich verstikt voelt, zal hij de slaap niet makkelijk kunnen vatten. Probeer een compromis te vinden voor jullie bedritueel: vijf minuten knuffelen en elkaar daarna loslaten is een mogelijkheid om het voor jullie beiden aangenaam te maken.

NIET TE MISSEN