Afrekening dotatie brandweerzone zorgt voor extra lening

Uit de gegevens van de jaarrekening 2013 blijkt dat ons bestuur zo'n 850.000 euro minder heeft uitgegeven dan eerder was begroot. "Dat is het resultaat van keihard werken en daar zijn we best trots op", zegt schepen van financiën Linda Lauwers. Anderzijds viel recent, wat ze noemt, een "bommetje" in de gemeentelijke brievenbus. "Provinciegouverneur Cathy Berckx kondigde aan dat ze het bedrag van 1.600.000 euro aan achterstallige brandweerbijdragen voor de periode 2007-2012, waarop we als beschermende gemeente recht hebben, niet zou doorstorten in oktober. Dit was nochtans eerder door de minister van Binnenlandse Zaken formeel goedgekeurd. Een aantal beschermde gemeenten was echter niet akkoord en heeft hiertegen een beroep ingesteld bij de Raad van State. Aangezien dit beroep niet opschortend werkt, had dit bedrag gewoon kunnen uitbetaald worden,? maar dat gebeurt dus niet", zegt Lauwers.

jan boey

De gemeente had in haar begroting 2014 wel rekening gehouden met deze inkomsten, die formeel beloofd waren door de hogere overheid. "Niet dus, wat betekent dat we als gemeente gedwongen worden om opnieuw te gaan lenen.

Dergelijke bovenlokaal genomen beslissingen maken een degelijk beleid echt onmogelijk. Het spreekt voor zich dat we deze beslissing met alle middelen zullen aanvechten", reageert de financiënschepen Linda Lauwers. Jan BOEY

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio