Duitse pinhelmen terug in de Kempen

De Kempense geschiedenis is een gedocumenteerde episode rijker: de Duitse inval tijdens WOI in onze contreien, gezien door de ogen van de verschrikte Kempenaren die de brutale invasie meemaakten. Allemaal dankzij filmmaker François Van Gehuchten, die dertig jaar geleden de laatste getuigen van het begin van WOI in de Kempen interviewde.

DoRo

Wat scenarioschrijver François Van Gehuchten (57) en cineast Bruno Boons (56) in opdracht van de Laakdalse vzw Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde voor elkaar kregen met hun film In het bloedspoor van de Duitse inval, verdient nu al het predicaat historisch.

Voor hun documentaire gebruikten ze verhalen die historicus Van Gehuchten, die voor de kost gemeenteambetaar is in Tessenderlo, 30 jaar geleden optekende ten huize van de laatste overlevenden die de invasie en de Eerste Wereldoorlog aan de lijve hadden ondervonden, meestal als kinderen tussen de 5 en de 14 jaar.

“Die opnames zijn al die jaren bij mij thuis blijven liggen. Maar ik wist dat ik ze ooit zou gebruiken”, zegt François Van Gehuchten. “Ik deed die interviews toen omdat ik besefte met de laatste getuigen te praten."

Toneelverenigingen

De cast voor de film bestaat uit een dertigtal acteurs van de plaatselijke toneelverenigingen: de Plancheetrappers uit Vorst, Pandora uit Tessenderlo en enkele losse figuranten. De regisseur speelt zelf ook een rolletje. Zijn vrouw, Christel Boeckx , leende haar stem om de teksten in te spreken.

“Onze documentaire vertelt het verhaal van de Duitse inval vanaf de slag van de Zilveren Helmen in Halen op 12 augustus 1914 en verhaalt vervolgens de dramatische gebeurtenissen in de Kempense dorpen Tessenderlo, Veerle, Vorst, Blauberg, Herselt en Westerlo. Hij eindigt met het bloedbad in Aarschot. Zes weken die na 100 jaar nog altijd verhalen opleveren die onze film voor het eerst worden verteld”, weten de makers.

Zeven vertoningen in de Zuiderkempen

  • De vertoningen beginnen op zondag 19 oktober om 19u in het Buurthuis in Veerle Heide. Reserveren kan bij Sander Van Nylen via 014.84.00.44, sandervannylen@euphonynet.be
  • Op zondag 26 oktober speelt de film in ‘Het Loo’, in Tessenderlo, aanvang om 15 en 19u. (Geen reservatie vereist)
  • Op zondag 4 november kunt u gaan kijken in de Bovenzaal in Bergom (Herselt). Reserveren bij Marc Croonenborghs via 0475.63.88.03, marc.croonenborghs@telenet.be
  • Op vrijdag 7 november draait de film in ‘t Fontein in Vorst, aanvang om 20u. Reserveren bij Jan Nysmans via 013.66.66.22 of Jan@nysmans.be.
  • Op dinsdag 11 november is het de beurt aan Eindhout.
  • Op 16 november sluit de reeksvertoningen af in de parochiezaal in Herselt. Hiervoor zijn geen reservaties nodig.

Lees meer in de Gazet van de Kempen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio