© http://www.ohmyfoodness.nl/

Op kot? Vijf alternatieven voor vettige snacks

Een studie van de VUB heeft uitgewezen dat vettige snacks en te weinig beweging ervoor zorgen dat studenten in hun eerste semester gemiddeld een kilo bijkomen. Voor die beweging moet je zelf zorgen, maar met deze vijf makkelijke recepten heb je alvast geen excuus meer om de frituur te verkiezen boven een avondje gezond en betaalbaar koken.

kvd

1. Mexicaanse croque monsieur

Recepten voor Studenten

Ingrediënten (voor 2 personen):

4 tortillawraps

1 eetlepel crème fraiche

1 eetlepel ketchup

25 gram geraspte kaas

Mexicaanse kruiden

Salami of ander vlees, zoals kip

Bereiding:

Meng de crème fraiche met de ketchup. Strijk dit mengsel over de helft van de wraps en strooi er de kaas en de kruiden over. Leg er nu ook het vlees bij. Bedek elke wrap met een ander wrap. Bak de wraps ongeveer één à twee minuten aan in de pan totdat de kaas gesmolten is. Je kan ze ook tussen de grill steken.

2. Griekse quiche

Kotfornuis

Ingrediënten:

Een rol kruimeldeeg

200 gram fetakaas

Groentjes, zoals paprika, rode ui, kerstomaatjes, olijven

3 eieren

100 ml melk

100 ml room

Kruiden, zoals peper, zout, oregano, nootmuskaat

Bereiding:

Haal het deeg minstens 10 minuten voordat je het wilt gebruiken uit de frigo (anders zou het kunnen scheuren). Verwarm de oven voor op 190°C. Rol het deeg voorzichtig uit en leg het met het bakpapier in de taartvorm. Druk voorzichtig aan en snij het overtollige bakpapier weg. Snij de fetakaas in blokjes en snipper de uit fijn. Snij de paprika, de kerstomaatjes en de olijven in kleinere stukken. Verdeel alles over de taartbodem. Voeg de eieren, melk en room samen en klop het goed dooreen. Kruid met wat peper, zout en nootmuskaat. Giet het mengsel gelijkmatig over de taartbodem uit. Zet ongeveer 30 minuutjes in de oven. Wanneer het eimengsel goed gestold is, is de quiche klaar.

3. Romige spinazielasagne

Gewoon wat een studentje 's avonds eet

Ingrediënten (voor 2 personen):

Rode ui

Knoflook

500 gram gehakt

Oregano

450 gram tomatenblokjes uit blik

Diepvriesspinazie met room

Mascarpone

Grano padano

Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook aan in olijfolie. Voeg de oregano toe en het gehakt. Voeg wanneer het gehakt gaar is ook de tomatenblokjes toe. Laat even pruttelen. Ontdooi ondertussen de spinazie. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met een laagje gehaktsaus. Leg daarop een laag lasagne. Smeer dit in met mascarpone en leg daarop een laagje spinazie. Kruid af met peper en zout. Herhaal dit en eindig met een laag mascarpone/spinazie. Strooi er de Grano Padano over en zet het 20 minuutjes op 200°C in de oven overdekt met aluminiumfolie. Laat daarna nog 10 minuutjes verder garen zonder de folie.

4. Milde gele viscurry

De Studentenkeuken van Marjolein

Ingrediënten (voor 2 personen):

Rijst

1 ui

1 teen knoflook

Groenten naar keuze, zoals prei, courgette, paprika, wortel

1 of 2 pangasiusfilets

Een handje cashewnoten

1 eetlepel gele currypasta

Kruiden: kerriepoeder en kurkuma

Scheut kokosmelk

Een half bouillonblokje kip of groenten

Bereiding:

Kook de rijst in water beetgaar, giet af en laat uitdampen. Snij de ui in ringen en fruit deze samen met de uitgeperste teen knoflook en een eetlepel currypasta aan in wat olie. Kuis de groenten en snijd ze in stukken. Snij ook de vis in stukjes. Als de ui glazig is, voeg je de kerrie, de kurkuma en het bouillonblokje toe. Roer goed en voeg er dan de prei, wortel en vis aan toe. Bak dit een tweetal minuutjes en doe er vervolgens de kokosmelk, de paprika en de courgette bij. Laat het geheel ongeveer tien minuten doorpruttelen totdat de vis en de groenten gaar zijn. Bak ondertussen in een andere pan de cashewnoten met wat olie en zout. Serveer de curry met rijst en garneer met cashewnoten.

5. Kruidige couscoussalade

Oh My Foodness

Ingrediënten (2 personen):

75 gram couscous

50 gram doperwten

Een stukje rode paprika

Lente-ui

Wat verse dille en peterselie

10 gram fetakaas

Een snuifje chilipoeder

Naar keuze: zonnebloempitten, pompoenpitten

Bereiding:

Doe de couscous samen met de peterselie, het chilipoeder en een snuifje zout in een kom. Schenk hier kokend water overheen tot de couscous net onderstaat. Dek de kom af met een bord of een stuk plasticfolie en laat staan tot al het water is opgenomen. Snij de paprika in kleine blokjes en de lente-ui in kleine ringen. Hak de dille grof en verkruimel de feta. Rooster de pitten in een droge pan. Roer de couscous los met een vork en doe er de paprika, lente-ui en doperwten bij. Doe er vervolgens ook de fetakaas en de pitten bij. Werk af met peterselie, dille en peper.

NIET TE MISSEN