© Margo Tilborghs

Familie Cassimon stelt zaak open voor bezoekers

Brouwerij De Kroon op Noordeind wordt 300

Brouwerij De Kouwenberg’, nu De Kroon, is één van de oudste brouwershuizen in de regio. Met een stamboom die meer dan 300 jaar terug in de tijd gaat, stelde de familie de deuren van het atelier open voor bezoekers.

MaTi

Aan de hand van een filmreportage in de oude gelagzaal en een gegidst bezoek aan de oude brouwerij, kregen de gasten de geschiedenis van meer dan 300 jaar brouwerij De Kroon. De aanvankelijke naam van de brouwerij was De Kouwenberg. Pas rond 1700 kreeg de site de aam ‘De Croone’. In de loop der eeuwen veranderde de brouwerij enkele keren van eigenaar. In augustus 1929 kwam de brouwerij in handen van Florimond Cassimon. Zijn zoon, de nu 94-jarige Pierre Cassimon, zette de zaak verder tot 1970.

Familiegeschiedenis

“Het oudste document in het gemeentelijk archief waarin verwezen wordt naar onze brouwerij aan het Noordeind, dateert van het jaar 1650”, vertelt Pierre Cassimon (94). “De brouwerij en bijbehorende hoeve werden toen gebouwd. Dat is drie en een halve eeuw geleden dus. In 1833 kwam de brouwerij in handen van de familie Van Agtmael. Petrus Van Agtmael en zijn vrouw Joanna De Crom kochten het eigendom over van Jan Spruyt, die molenaar werd in Brecht. Maria Van Agtmael, dochter van Petrus, was als erfgename gehuwd (1859) met Jacobus Van Aert, landbouwer uit Huijbergen. Haar zoon, Petrus Joannes Van Aert werd erfgenaam in 1889. Toen Piet Van Aert zich later uit de zaken terug trok, volgde zijn schoonzoon Florent Cassimon, mijn vader, hem op. Hij werd eigenaar van 'De Kroon' in 1929. Ik zette het bedrijf verder tot 1970. Toen werd er voor de laatste maal gebrouwd. De mouterij werd voor het laatst gebruikt in 1955. Op dit moment leidt mijn zoon Piet Cassimon (44) de zaak.”

Lees het volledige artikel in uw krant van dinsdag, editie Noord.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio