© REUTERS

Alibaba haalt grootste bedrag ooit op in geschiedenis beurs

Het Chinese internetbedrijf Alibaba heeft zijn introductie aan de beurs in New York vrijdag glansrijk doorstaan. De eerste aandelen werden ruim 2 uur na de openingsbel op Wall Street voor 92,70 dollar verhandeld, ruim 36 procent boven de introductiekoers.

sdv

Alibaba werd voor 68 dollar per aandeel naar de beurs gebracht. Daarmee werd in ieder geval 21,8 miljard dollar opgehaald, wat het grootste bedrag is dat ooit met een eerste beursnotering in de Verenigde Staten is gerealiseerd. Als de begeleidende banken gebruikmaken van hun recht om extra aandelen af te nemen, kan het zelfs de grootste beursgang worden die ooit wereldwijd heeft plaatsgevonden.

Het aandeel steeg in de eerste minuten snel door naar ruim 99 dollar, maar vervolgens liep de koers weer iets terug. Rond 18.10 uur stond Alibaba circa 36 procent in de plus op ruim 92 dollar.

Volgens tussenpersoon TD Ameritrade kwamen er voorbeurs drie keer meer orders binnen voor aandelen Alibaba dan voor aandelen Twitter op diens eerste beursdag. De orders kwamen overeen met 70 procent van de orders voor aandelen Facebook op de dag dat die voor het eerst werden verhandeld.

De marktwaarde van Alibaba is bij een koers van 92 dollar per aandeel ruim 237 miljard dollar. Dat is ongeveer evenveel als de waarde van oliegigant Chevron.

Alibaba grootste beursgang ooit

Op de beurs van New York hebben ze er een uitzonderlijke nieuwkomer bij: het Chinese bedrijf Alibaba dat gespecialiseerd is in handel via het internet. Het was de grootste beursgang in de geschiedenis.

Het was zo'n stormloop dat de aandelen al op de eerste beursdag 40 procent in waarde zijn gestegen. Alibaba is nu al hallucinant veel geld waard: 184 miljard euro. Oprichter en hoofdaandeelhouder Jack Ma is in één klap de rijkste Chinees ter wereld.

Nu in het nieuws