© BELGA

Yellow Tigers willen ook zonder sterkhoudster tweede ronde op WK

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg zakt met vertrouwen af naar Italië, waar het WK volgende week van start gaat. De Yellow Tigers moeten het daar doen zonder sterkhoudster Freya Aelbrecht, maar ze mikken er ook zonder Aelbrecht op een plaats in de tweede ronde. Dat bevestigde bondscoach Gert Vande Broek vrijdag tijdens een persconferentie in Leuven.

jvh

‘Voor de EK-campagne in 2013 stonden we 39e op de FIVB-wereldranglijst. Intussen zijn wij opgeklommen naar de 17e plaats. Vorig jaar mochten we zeggen dat we alleen van Duitsland verloren hadden. Dit jaar hebben we alleen verloren van ploegen die hoger geklasseerd stonden dan de Yellow Tigers. Bovendien hebben we een aantal jongeren in de ploeg kunnen droppen. Tijdens de laatste drie maanden reisden we 62.176 km rond de wereld voor 35 wedstrijden, waar we er 19 van verloren en 16 keer wonnen. Maar we hebben wel alle doelstellingen behaald: geplaatst voor het WK en deelname aan de hoogste afdeling van de World Grand Prix. Onze voorbereiding was misschien niet optimaal - ook al door de onverwachte Final Six in Tokio - maar we gaan wél een optimaal WK spelen’, aldus Vande Broek.

Zowel aanvoerster Charlotte Leys, opnieuw helemaal fit, als de bondscoach had niks dan woorden van lof voor Freya Aelbrecht, die zich een dag na haar operatie verontschuldigde omdat ze niet kon aanwezig zijn op de wedstrijden van de Yellow Tigers. ‘Het typeert haar. Zij is de energietijger, de motor achter een lachende groep, altijd optimistisch en iemand die ik steeds als eerste aanspreek als er moet bijgestuurd worden op gebied van motivatie of groepsdynamica. Voor het volleytactische zijn Frauke Dirickx en Charlotte Leys mijn aanspreekpunten. Gelukkig hebben we met Laura Heyrman, Angie Bland en Maud Catry ervaren middenspeelsters, die aangevuld met het talent van Sarah Cools het verlies van Freya moeten opvangen.’

Meer sportnieuws