© VDB

Démare sprint naar winst in Kampioenschap van Vlaanderen

De Fransman Arnaud Démare (FDJ) heeft in Koolskamp in een massaprint de 99ste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen, voor Luka Mezgec (Slo) en Jonas Vangenechten.

jvh

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

De Fransman Arnaud Démare (FDJ) heeft vrijdag in Koolskamp de 99e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) op zijn naam geschreven.

Kort voor de finish kwam het tot een hergroepering en uiteindelijk toonde de pas 23-jarige Démare zich na 192 kilometer de snelste van het peloton. De Franse kampioen haalde het in de sprint van de Sloveen Luka Mezgec (Giant-Shimano) en onze landgenoot Jonas Vangenechten (Lotto-Belisol). Op de erelijst van het Kampioenschap van Vlaanderen volgt Démare Jens Debusschere op.

Het was Ronan van Zandbeek, in 2012 nog laureaat van de wedstrijd, die na 58 kilometer wedstrijd de basis legde voor een lange uitval met in totaal dertien renners. Daarbij zaten onder meer André Greipel, Matti Breschel, Frederique Robert en Nico Sijmens. Zij mochten tot maximaal 3:13 voor het peloton uitrijden.

Iets voor halfkoers ging Nico Sijmens nogmaals versnellen waardoor de kopgroep uitgedund werd tot tien renners. André Greipel, Olivier Le Gac, Matti Breschel, Julien Fouchard, Florian Senechal, Tom Van Asbroeck, Nico Sijmens, Frederique Robert, Sam Lennertz en Wouter Mol bleven voor de grote groep uitrijden. Ook Julien Fouchard kon het hoge tempo voorin niet meer aan, maar ook de kopgroep met negen verbrokkelde nog gaandeweg.

André Greipel, Olivier Le Gac en Frederique Robert trokken daarna in de aanval. Nico Sijmens ging hen nog achterna, maar ook deze vlucht droeg niet tot het einde. Net voordat de kopgroep werd ingelopen, zette André Greipel nog een slotoffensief in. De Duitser werd onder de rode vod gegrepen door het peloton en in de daaropvolgende massasprint haalde Arnaud Démare het nipt van de Sloveen Luka Mezgec. Jonas Vangenechten was de beste Belg met een derde plaats

Jonas Vangenechten: ‘Ik wil me dit seizoen zeker nog laten opmerken’

© VDB

Een derde plaats. Meer zat er voor Jonas Vangenechten (Lotto-Belisol) vrijdag niet in op de Tieltsebaan in Koolskamp waar de eindmeet lag van het 99e Kampioenschap van Vlaanderen. ‘Ik wil me dit seizoen zeker nog laten opmerken’, vertelde Vangenechten.

Démare: ‘Leuk dat ik hier in mijn kampioenentrui kan winnen’

De 23-jarige Arnaud Démare (FDJ) was vrijdag de eerste Fransman om in de tricolore trui van zijn land het zegegebaar te maken in het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1). Hij was sowieso slechts de tweede Fransman, na Jimmy Casper in 2002 en 2004, die ooit kon winnen in Koolskamp.

Meer sportnieuws