© AP

Oscarwinnares moet ook ons land Oscar bezorgen

Het nationaal selectiecomité koos ‘Deux jours, une nuit’ van Luc en Jean-Pierre Dardenne als Belgische inzending voor de Oscars in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’. Hoofdrolspeelster Marion Cotillard won eerder al een Oscar, en wordt als een grote troef gezien om de Amerikaanse harten te veroveren.

sdv

Zes professionals uit de Nederlands- en Franstalige Belgische filmwereld onder voorzitterschap van Joëlle Levie kozen voor de film van de broers Dardenne. De jury zwaaide unaniem de lof van de ‘cinematografische kwaliteiten’, en het ‘krachtige actuele en universele thema’.

Oscarwinnares

De jury onderlijnde ook het potentieel dat de film heeft door hoofdrolspeelster Marion Cotillard. Zij won in 2008 al een Oscar won voor La môme, en is bekend in Hollywood en bij het Amerikaanse publiek en Hollywood. De film kreeg bovendien al uitstekende kritieken in Noord-Amerika tijdens het Filmfestival van Cannes.

Deux jours, une nuit, dat in de USA gedistribueerd wordt door IFC Films, is al gestart met een Amerikaanse campagne. Selecties op festivals, zoals Telluride, Toronto, het New York Film Festival en het American Film Institute (AFI) Festival in Los Angeles, moeten de poorten naar de Oscars openen. De film komt uit in de Amerikaanse zalen op 24 december.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 22 februari 2015 in het Dolby Theatre in Los Angeles. De nominaties worden bekendgemaakt op 15 januari.

Deux jours, une nuit werd verkocht voor ongeveer zestig territoria , van Zweden tot Nieuw-Zeeland over Japan, en de film is één van de vijftig films in de running voor de European Film Awards, waar hij ook naar de publieksprijs dingt.