© AFP

Sarkozy kondigt politieke comeback aan

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy (59) kondigt op Facebook zijn comeback in de politiek aan. Hij wil opnieuw voorzitter worden van de centrumrechtse partij UMP.

llo

Maar hij aast ook op de kandidatuur voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2017. De ex-president moest bij de vorige verkiezingen de duimen leggen voor François Hollande.

Sarkozy liet eerder weten dat hij eind september duidelijkheid ging scheppen over zijn mogelijke deelname. Dat hij vandaag het nieuws bekend maakt is niet toevallig, de huidige president Hollande houdt vandaag namelijk zijn zesmaandelijkse persconferentie.

Sarkozy kondigt comeback aan

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy kondigt aan via zijn Facebookpagina dat hij terugkeert naar de Franse politiek. Hij stelt zich expliciet kandidaat voor het voorzitterschap van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), de rechtse politieke partij waar hij toe behoort.

Sarkozy kon naar eigen zeggen niet langer toezien hoe het er in Frankrijk aan toe ging: "Ik voel bij veel Fransen dat ze in niets of niemand meer geloven." Ook zegt hij dat hij "lessen heeft getrokken" uit zijn vorig presidentschap.

Hoewel Sarkozy niet expliciet zegt dat hij het presidentschap opnieuw ambieert, is de kans groot dat hij als voorzitter van één van de twee grootste Franse partijen wel een gooi zal doen naar het Elysée.

MEER OVER Frankrijk

Nu in het nieuws