© EPA

© REUTERS

1 / 2

Duitsland trok kandidatuur voor finale om tactische redenen in extremis terug

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft kort voor de stemming over de toewijzing van de finale en halve finales van het EK van 2020 de kandidatuur van München ingetrokken. Dat heeft de Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach laten weten. Naar verluidt wil de Duitse voetbalbond met dat manoeuvre zijn kansen op de toewijzing van de organisatie van het EK in 2024 gaaf houden.

jvh

Met München en Londen waren er slechts twee kandidaten voor het finalepakket, uiteindelijk werd het Londense Wembleystadion verkozen. ‘Wij hebben de finale niet verloren, want ik het tijdens de zitting van het Uitvoerend Comité van deze ochtend onze kandidatuur ingetrokken’, aldus Niersbach. ‘Ik heb dat gedaan nadat de UEFA de resultaten van het technisch onderzoek van beide stadions had vrijgegeven. Daarbij deed Wembley het net iets beter dan München. Ik heb het ook gedaan om nadien geen erg nipte 8-7 of 9-6 stemming te krijgen’, klonk het.

München mag wel een kwartfinale en drie groepswedstrijden organiseren in 2020. Duitsland zelf richt zijn pijlen nu op de organisatie van het EK van 2024, Engeland doet dat niet meer.

Nederlandse voetbalbond: ‘Amsterdam hoort in rijtje speelsteden’

Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB had hoge verwachtingen bij de toewijzing van de speelsteden voor het EK in 2020. ‘Een toernooi dat in dertien Europese steden gespeeld wordt, daar móéten wij onderdeel van zijn. Gezien onze ambitie, onze fans, en de grootte van het voetbal in Nederland horen wij thuis in het rijtje met speelsteden’, zei directeur betaald voetbal Bert Van Oostveen nadat de Amsterdam Arena een achtste finale en drie groepsduels toegewezen had gekregen.

‘Miljoenen Nederlanders genieten van voetbal en zeker van Oranje op eindtoernooien. De Oranjefans worden in elk gastland gewaardeerd vanwege de sfeer en beleving die zij met zich meebrengen. Zij verdienen het dat zo’n groot toernooi straks na 20 jaar weer in Nederland plaatsvindt’, vervolgde Van Oostveen.

Ook Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA, reageerde verheugd. ‘Het is voor een stadion als de ArenA fantastisch deze te mogen hosten. We tellen mee in Europa.’

Wethouder Sport Eric van der Burg van Amsterdam laat weten dat EURO 2020 een kans is om de stad van haar beste kant te laten zien. ‘Nederland heeft in 2000 samen met België laten zien een mooi EK neer te kunnen zetten. Met de organisatie van het EK 2020 laten wij zien wat Amsterdam de spelers en supporters te bieden heeft. Amsterdam zal Europa een mooi voetbalfeest geven.’