Doek valt over Antwerps expertisecentrum Modem voor gehandicapten

Modem, een expertisecentrum in Wilrijk dat al 23 jaar advies over communicatiemiddelen en computertoepassingen geeft aan mensen met een beperking, houdt er eind oktober mee op door een gebrek aan financiële middelen.

Het centrum werd met steun van de provincie Antwerpen opgericht, maar de taken van het provinciebestuur zijn ondertussen afgeslankt en er is een tekort aan Vlaamse ondersteuning. Vier mensen verliezen hun baan door de sluiting van Modem, dat duizenden cliënten had.

Modem wist al een tijd dat het op termijn op zoek moest naar nieuwe middelen, aangezien de persoonsgebonden bevoegdheden van de provincies stelselmatig worden afgebouwd. “We hebben aan alle mogelijke Vlaamse instanties en andere externe organisaties gevraagd dit prachtige initiatief over te nemen. Helaas zonder resultaat”, zegt Peter Bellens, provinciaal gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid. De provincie investeerde jaarlijks 300.000 euro in het centrum.

Ultieme oproep

Bij Modem kunnen verschillende communicatie- en computertoepassingen uitgetest worden. “Op de markt zijn er immers heel wat mogelijkheden, maar mensen met een handicap hebben daar vaak geen weet van en zijn bovendien soms slachtoffer van commerciële intenties”, klinkt het. Ook heel wat mensen uit de hulpverleningssector kregen er bijscholing over de nieuwste toepassingen. De dienstverlening strekte zich uit over heel Vlaanderen omdat er elders geen soortgelijke dienst bestaat.

“We kunnen nu enkel nog een ultieme oproep richten aan de Vlaamse overheid in de hoop dat zij de dienstverlening hetzij in een andere vorm of onder een andere instantie voortzetten”, aldus Bellens.

Nu in het nieuws