© BELGA

UEFA bevestigt: Euro 2020 komt naar België

Brussel is één van de gaststeden voor het EK 2020, dat maakt de Europese voetbalbond (UEFA) in Genève bekend. Twintig jaar na Euro 2000 krijgt ons land dus opnieuw enkele eindrondewedstrijden van een groot tornooi. Alleen moet er nu nog een nieuw stadion gebouwd worden...

vml, jvh

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Vanwege de zestigste verjaardag van het EK besloot de UEFA om het toernooi over zes jaar af te werken in 13 verschillende landen. 19 steden dienden een kandidatuur in, 6 ervan vielen af. België krijgt een 1/8e finale en drie groepswedstrijden.

Nu het zeker is dat het EK naar Brussel komt, komt het stadiondossier meteen in een stroomversnelling. Er is alvast een toelating van de overheid om een stadion in Brussel te bouwen en er zijn ook drie gegadigden om dat op te trekken. Het nieuwe Eurostadion kost echter 314 miljoen euro en het is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen. De overheid en de voetbalbond lieten al weten zelf geen cent te zullen investeren, het geld moet dus van voetbalclub Anderlecht (dat er zijn intrek zal nemen) en privé-investeerders komen.‘Als voorzitter van de Koninklijke Belgische voetbalbond ben ik zeer fier dat België één van de dertien gaststeden is voor EURO 2020’, aldus bondspreses François De Keersmaecker op de KBVB-website. ‘Aanvankelijk waren er 49 kandidaten, waarvan UEFA er uiteindelijk dertien weerhouden heeft. Met Brussel als gaststad mogen wij fier zijn dat een groot toernooi opnieuw in ons land plaatsvindt.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Anderlecht juicht

RSC Anderlecht juicht, als Brusselse en Belgische club, de beslissing van UEFA toe. De beslissing zou perspectieven kunnen bieden voor de club. RSCA wacht de verdere evolutie van het dossier af. ‘Dit project kan het Belgisch nationaal voetbal een nieuw elan geven. De nood aan nieuwe infrastructuur is ons land nijpend. Het imago van het land en de stad zal er met dit bouwproject wel bij varen’, aldus Voorzitter Roger Vanden Stock.

De club onthoudt zich verder van commentaar en zal de media op ten gepaste tijden informeren. Wordt vervolgd...

Volgende steden werden als gaststad toegewezen:

- Halve finales en finale:Londen (Engeland)

- Kwartfinale en drie groepsmatchen:München (Duitsland)Baku (Azerbeidzjan)Sint-Petersburg (Rusland)Rome (Italië)

- 1/8e finale en drie groepsmatchen: Kopenhagen (Denemarken)Boekarest (Roemenië)Amsterdam (Nederland)Dublin (Ierland)Bilbao (Spanje)Boedapest (Hongarije)Brussel (België)Glasgow (Schotland)

Het Eurostadion: één van deze 3 moet het worden

1 / 3

Er zijn drie gegadigden om het Eurostadion voor 2020 te bouwen. Ghelamco, Besix en Denys hebben elk hun project voor een ultramodern stadion van 62.000 plaatsen al voorgesteld. Het stadion moet klaar zijn in 2019. Als Brussel vandaag wordt bevestigd als gaststad voor het EK 2020 zal ten laatste in januari 2015 voor één van deze drie projecten worden gekozen.

OVERZICHT. De dertien speelsteden en stadions van Euro 2020

© BELGA

Overzicht van de dertien speelsteden van het EK voetbal van 2020 (a Euro for Europe):

AZERBEIDZJANStad: BakoeStadion: OlympiastadionCapaciteit: 69.870Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

BELGIËStad: BrusselStadion: Eurostadion (nog te bouwen, krijgt nadien vermoedelijk de naam van de bouwer)Capaciteit: 62.613Drie groepswedstrijden en een achtste finale

DENEMARKENStad: KopenhagenStadion: Parken StadionCapaciteit: 38.190Drie groepswedstrijden en een achtste finale

DUITSLANDStad: MünchenStadion: Allianz ArenaCapaciteit: 70.067Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

ENGELANDStad: LondonStadion: WembleyCapaciteit: 90.652Finalepakket met de finale en de twee halve finales

HONGARIJEStad: BoedapestStadion: Ferenc Puskás StadionCapaciteit: 68.156Drie groepswedstrijden en een achtste finale

IERLANDStad: DublinStadion: Dublin ArenaCapaciteit: 51.711Drie groepswedstrijden en een achtste finale

ITALIËStad: RomeStadion: Stadio OlimpicoCapaciteit: 68.993Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

NEDERLANDStad: AmsterdamStadion: Amsterdam ArenaCapaciteit: 53.052Drie groepswedstrijden en een achtste finale

ROEMENIËStad: BoekarestStadion: National ArenaCapaciteit: 54.851Drie groepswedstrijden en een achtste finale

RUSLANDStad: St-PetersburgStadion: Zenit ArenaCapaciteit: 61.251Drie groepswedstrijden en een kwartfinale

SCHOTLANDStad: GlasgowStadion: Hampden ParkCapaciteit: 51.472Drie groepswedstrijden en een achtste finale

SPANJEStad: BilbaoStadion: San MamésCapaciteit: 53.289Drie groepswedstrijden en een achtste finale

Waarom Brussel gaststad is op Euro 2020, nog zonder stadion

© dg

Twintig jaar na Euro 2000 krijgt ons land dus opnieuw vier eindrondwedstrijden van een groot tornooi. In de Espace Hippomène stemden de hoge leden van de UEFA vandaag dat Brussel tot de dertien Europese steden behoort waar het EK 2020 wordt gehouden. Brussel is kandidaat voor drie groepswedstrijden en een kwartfinale. Maar waarom kreeg Brussel het EK hoewel het nog geen stadion heeft? Dankzij een ijzersterk dossier:

STADION Elke speelstad moest twee ­oefencentra plus bijhorend ­hotel ter beschikking stellen voor de bezoekende ploegen. Brussel stelde vier centra voor: het nationaal oefencentrum van de voetbalbond in Tubeke, het trainingscomplex van ­Anderlecht in Neerpede, het hotel Dolce La Hulpe met het trainingsveld van Tempo Overijse en het hotel Du Lac in ­Genval met accommodatie in Waver. Die laatste twee werden gebruikt tijdens Euro 2000. De eerste twee – Tubeke en Anderlecht – zijn favoriet.

Er is een toelating van de overheid om het stadion te bouwen, er zijn drie gegadigden om het op te trekken. Toch is het nog niet honderd procent zeker dat het er komt. Het zal minstens 314 miljoen euro kosten en het is niet duidelijk of dat geld gevonden zal worden. De overheid en de voetbalbond meldden al duidelijk dat ze er geen euro zullen in investeren. Het geld moet dus van voetbalclub Anderlecht en ­privé-investeerders komen. Het wordt een race tegen de tijd. De buurtbewoners van Grimbergen kunnen nog naar de Raad van State stappen. De stad Brussel probeert dat te counteren door de burgemeester van Grimbergen en een lid van de vzw van de omwonenden in de jury te laten zetelen die het winnende project kiest.

HOTELS EN INFRASTRUCTUUR

De UEFA eiste 20.000 hotel­kamers in een speelstad die kandidaat is voor een kwart­finalematch. Aan die eis kon Brussel probleemloos voldoen. Ook aan de luchthaven van Zaventem zijn geen investeringen nodig. Onze nationale lucht­haven voldoet ruimschoots aan de gevraagde capaciteit.

MOBILITEIT

De site van Parking C ligt aan een knooppunt van wegen (Brusselse ring, A12) en is dus goed bereikbaar met de wagen. De UEFA dringt echter bij zijn lidstaten maximaal aan op ­investeringen in openbaar vervoer. De Europese voetbalbond voert duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel en wil dat zoveel mogelijk fans met tram, metro of ander openbaar vervoer naar het stadion kunnen. Hier is voor Brussel nog werk aan de winkel. Omdat het ­stadion op een voormalige parking wordt gebouwd, eist de stad Brussel dat er in het nieuwe project 10.000 parkeerplaatsen worden voorzien. Die moeten ondergronds worden gebouwd, wat een aanzienlijke meerkost met zich meebrengt.

VEILIGHEID

Een van de sterkste punten van het Belgische dossier. ­België heeft ruim ervaring met de veiligheid op grote evenementen als Europese tops, G8-bijeenkomsten en bezoeken als dat van de Amerikaanse president Barack Obama. Ook op vlak van voetbal is er in ons land expertise genoeg. De zogenaamde voetbalwet en de voetbalcel van Binnenlandse Zaken gelden als voorbeelden in heel Europa. Vraag is wel wie de veiligheidsfactuur betaalt. Draait de Belgische overheid op of komt de UEFA (deels) tussenbeide?

BELASTINGEN

De UEFA gaat niet zo ver als de FIFA, die voor het WK 2018 een volledige vrijstelling van belastingen eiste. Dat komt omdat de FIFA al zijn winst uit het WK wil halen terwijl de UEFA veel geld uit tv-rechten (onder meer van de Champions League) ontvangt.

Ook in het oog springende eisen zoals een aparte spitssprook voor UEFA-officials zitten niet in het Belgische ‘bod’. De UEFA stelt zich in het algemeen ‘vriendelijker’ op dan de FIFA en betaalt zelfs huur voor het stadion.

DOPING

Alle deelstaten van ons land dragen hun dopingbevoegd­heden voor de duur van het tornooi over aan de UEFA. De ministers van Sport van de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige gemeenschap tekenden daarover al een document. Controleurs van de Vlaamse Gemeenschap zullen dus niet in de Vlaamse hotels controleren waar buitenlandse ploegen verblijven.

Brussel is gaststad voor EK 2020

Brussel is gekozen als een van de dertien gaststeden voor het EK 2020. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA net bekendgemaakt in Genève. Onze hoofdstad mag drie groepswedstrijden en een achtste finale organiseren. De finale en de halve finales gaan naar Londen.

Het is nog niet duidelijk wie de openingswedstrijd toegewezen krijgt. Dat wordt later bekend gemaakt.

Het idee om het EK in verschillende steden te spelen komt van UEFA-voorzitter Michel Platini. Hij wil zo de zestigste verjaardag van het EK vieren.

Vooraf had de KBVB zich sterk gemaakt dat het over een sterk dossier beschikte om een van de speelsteden te worden. Enige minpunt is het ontbreken van een deftig stadion of nieuw stadion in opbouw. Maar de UEFA heeft dus wel vertrouwen dat het goedkomt met de plannen voor een nieuw stadion.

Duitsland trok kandidatuur voor finale om tactische redenen in extremis terug

© EPA

© REUTERS

1 / 2

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft kort voor de stemming over de toewijzing van de finale en halve finales van het EK van 2020 de kandidatuur van München ingetrokken. Dat heeft de Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach laten weten. Naar verluidt wil de Duitse voetbalbond met dat manoeuvre zijn kansen op de toewijzing van de organisatie van het EK in 2024 gaaf houden.

Met München en Londen waren er slechts twee kandidaten voor het finalepakket, uiteindelijk werd het Londense Wembleystadion verkozen. ‘Wij hebben de finale niet verloren, want ik het tijdens de zitting van het Uitvoerend Comité van deze ochtend onze kandidatuur ingetrokken’, aldus Niersbach. ‘Ik heb dat gedaan nadat de UEFA de resultaten van het technisch onderzoek van beide stadions had vrijgegeven. Daarbij deed Wembley het net iets beter dan München. Ik heb het ook gedaan om nadien geen erg nipte 8-7 of 9-6 stemming te krijgen’, klonk het.

München mag wel een kwartfinale en drie groepswedstrijden organiseren in 2020. Duitsland zelf richt zijn pijlen nu op de organisatie van het EK van 2024, Engeland doet dat niet meer.

Nederlandse voetbalbond: ‘Amsterdam hoort in rijtje speelsteden’

Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB had hoge verwachtingen bij de toewijzing van de speelsteden voor het EK in 2020. ‘Een toernooi dat in dertien Europese steden gespeeld wordt, daar móéten wij onderdeel van zijn. Gezien onze ambitie, onze fans, en de grootte van het voetbal in Nederland horen wij thuis in het rijtje met speelsteden’, zei directeur betaald voetbal Bert Van Oostveen nadat de Amsterdam Arena een achtste finale en drie groepsduels toegewezen had gekregen.

‘Miljoenen Nederlanders genieten van voetbal en zeker van Oranje op eindtoernooien. De Oranjefans worden in elk gastland gewaardeerd vanwege de sfeer en beleving die zij met zich meebrengen. Zij verdienen het dat zo’n groot toernooi straks na 20 jaar weer in Nederland plaatsvindt’, vervolgde Van Oostveen.

Ook Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA, reageerde verheugd. ‘Het is voor een stadion als de ArenA fantastisch deze te mogen hosten. We tellen mee in Europa.’

Wethouder Sport Eric van der Burg van Amsterdam laat weten dat EURO 2020 een kans is om de stad van haar beste kant te laten zien. ‘Nederland heeft in 2000 samen met België laten zien een mooi EK neer te kunnen zetten. Met de organisatie van het EK 2020 laten wij zien wat Amsterdam de spelers en supporters te bieden heeft. Amsterdam zal Europa een mooi voetbalfeest geven.’

De Keersmaecker: ‘Fier dat groot toernooi opnieuw in ons land plaatsvindt’

© BELGA

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker is in zijn nopjes dat het EK voetbal na 20 jaar nog eens in België gespeeld wordt. Brussel werd vrijdag in Genève immers verkozen tot een van de dertien speelsteden voor het EK van 2020, ‘A Euro for Europe’, en mag in het nog te bouwen Eurostadion drie groepswedstrijden en een achtste finale organiseren.

‘Als voorzitter van de Koninklijke Belgische voetbalbond ben ik zeer fier dat België één van de dertien gaststeden is voor EURO 2020’, aldus bondspreses François De Keersmaecker op de KBVB-website. ‘Aanvankelijk waren er 49 kandidaten, waarvan UEFA er uiteindelijk dertien weerhouden heeft. Met Brussel als gaststad mogen wij fier zijn dat een groot toernooi opnieuw in ons land plaatsvindt.’

Ook Michel D’Hooghe, erevoorzitter van de KBVB en lid van het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA, is tevreden. ’Na EURO 2000 en onze kandidatuur voor het wereldkampioenschap voetbal 2018-2022 ben ik fier dat wij als België eindelijk terug meedoen in de organisatie van een groot toernooi. Met een vijfde plaats op de FIFA-ranglijst behoren onze Rode Duivels vandaag bovendien tot de absolute wereldtop’, klinkt het.

'Enorme boost om ons als voetballand te profileren'

Steven Martens, de CEO van de Belgische Voetbalbond, was een van de drijvende krachten bij de kandidatuur van België als gastland van het EK 2020. Hij is dan ook erg blij dat Brussel vrijdag in Genève weerhouden werd als een van de dertien speelsteden.

‘Met de positieve resultaten van onze Rode Duivels, waarbij wij vandaag in de top vijf van de FIFA-ranking staan, kan België niet ontbreken in een ‘Euro for Europe’ waarbij wij één van de speelsteden zijn van 2020’, klinkt het op de KBVB-website.

‘Een toernooi in eigen land organiseren zal een enorme boost zijn om ons als voetballand verder te profileren op international niveau. Het was voor de KBVB enorm positief dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het initiatief genomen heeft in het bijhorende stadiondossier in mei 2013’, aldus Martens.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws