Sinds maandag voert het Franse leger verkenningsvluchten uit boven Irak.© AFP

Frankrijk start luchtaanvallen op IS

Frankrijk heeft vrijdagochtend eerste luchtaanvallen tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak uitgevoerd. Dat meldde het Elysée.

llo

Volgens de zender France 2 stegen minstens twee Rafale-gevechtsvliegtuigen vrijdag in al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten op om stellingen van de jihadisten aan te vallen.

President François Hollande had donderdag aangekondigd dat Frankrijk samen met de VS luchtaanvallen in Irak zou uitvoeren.

Sinds maandag voert het Franse leger verkenningsvluchten uit boven Irak. Hollande sloot de inzet van grondtroepen en een interventie in Syrië, waar IS eveneens actief is, uit.

De VS begonnen zes weken geleden met luchtaanvallen op stellingen van de Islamitische Staat.

Frankrijk voert luchtaanval uit op IS

De eerste Franse luchtaanvallen op militanten van Islamitische Staat (IS) in Irak zijn een feit. Dat heeft het kabinet van president Hollande meegedeeld.

De Fransen voerden al even verkenningsvluchten uit in Irak en leverden ook wapens aan Koerdische rebellen. De luchtaanvallen zijn een volgende stap in hun medewerking aan de strijd tegen IS.

Toch heeft president Hollande al benadrukt dat het bij luchtaanvallen zal blijven. Bovendien zullen die ook beperkt blijven tot Irak, er zullen geen Franse luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd worden.

MEER OVER Frankrijk

Nu in het nieuws