© BELGA

WK TIJDRIJDEN. Drie op drie voor Tony Martin & Co?

Zondag wordt het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada op gang geschoten met de ploegentijdrit. Titelverdediger is Omega Pharma-Quick.Step. De Belgische formatie wil maar al te graag een derde wereldtitel op rij.

vml

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Vorig jaar bedroeg het verschil met zilveren medaillewinnaar Orica-GreenEdge amper 81 honderdsten en ook dit jaar mogen we ons aan spannende strijd verwachten.

De ploegentijdrit staat sinds 2012 opnieuw op de agenda van het WK. Sindsdien won Omega Pharma-Quick.Step twee keer en opnieuw zijn ze bij de favorieten voor de wereldtitel. Orica-GreenEdge, brons in 2012 en zilver in 2013, wordt evenwel een taaie klant. De Australische ploeg ging zelfs speciaal op trainingskamp in Girona om zich voor te bereiden op het WK.

Als we kijken naar de tussenstand van dit seizoen staat het 1-1. De ploeg van Lefevere won de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico, Orica-GreenEdge in de Ronde van Italië. Ook in de Vuelta stond er een ploegentijdrit, wel slechts één van 12,6 km, op het programma. Daar eindigde OPQS op een vijfde plaats, de Australische formatie op een derde stek. De winst ging naar Movistar, ook nu een outsider, dat samen met Team Sky, Trek en BMC voor het podium zal strijden.

In vergelijking met vorig jaar is de ploeg van Patrick Lefevere duchtig door elkaar geschud en zijn Kristof Vandewalle, Peter Velits en Sylvain Chavanel niet meer van de partij. In hun plaats moeten Tom Boonen, er ook al bij in 2012, Pieter Serry en Julien Vermote hardrijder Tony Martin, Niki Terpstra en Michal Kwiatkowski bijstaan. Peter Vakoc werd deze week opgeroepen om eventueel Julien Vermote te vervangen, hij sukkelt immers met gezondheidsproblemen.

Het parcours is 57,1 km lang. Het is geen technische omloop. Er zijn weinig bochten en het gaat over een grotendeels vlak parcours, behalve halfweg de Alto Pieros, een klimmetje van een kleine 700 meter aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. Ook op het eind is er nog beklimming van 2 km. Hoewel het gemiddeld stijgingspercentage met 3,7% niet zo hoog ligt, zal deze helling na 50 km wel serieus in de kuiten bijten.

Het WK ploegentijdrit start zondag 21 september om 14 uur. In de voormiddag moeten de vrouwen aan de bak op een parcours van 36,15 km.

Meer sportnieuws