© AP

Japan wil in 2015 weer op walvissen jagen

Japan maakt zich op om ondanks een resolutie van de Internationale Walviscommissie (IWC) in 2015 weer ‘wetenschappelijk’ op walvissen te jagen in het Zuidpoolgebied, zo heeft de regering in Tokio vrijdag bekendgemaakt.

lbo

Aan het einde van haar tweejaarlijkse conferentie in Slovenië stemde de IWC donderdag een (niet-bindende) resolutie die Tokio gelast goedkeuring te vragen voor het hernemen van de walvisvangst in het Zuidpoolgebied.

Topregeringswoordvoerder Yoshihide Suga noemde op een persconferentie het aannemen van de resolutie ‘extreem betreurenswaardig’. Hij kondigde aan dat zijn land voorbereidingen treft ‘om in het fiscaal jaar 2015 opnieuw met wetenschappelijke walvisvangst te starten’.

Japan heeft zijn jaarlijkse jacht op walvissen in het Zuidpoolgebied opgeschort nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in maart had gevonnist dat het land ingaat tegen het in 1986 ingestelde moratorium op walvisvangst.

In 1987 stopte Tokio officieel de commerciële walvisvangst. Sindsdien jaagt Japan onder het mom van ‘wetenschappelijk onderzoek’ op de zoogdieren, gebruik makend van een achterpoortje in de regelgeving van de IWC. Critici zeggen dat de vangst commerciële belangen dient.

Suga benadrukte dat zijn land ‘volledig in lijn’ van de internationale regels handelt.

Nu in het nieuws