© mwm

300.000 kinderen stappen en trappen van huis naar school voor ‘Strapdag’

In het kader van de nationale “Strapdag” stappen en trappen vrijdag meer dan 300.000 kinderen uit ruim 1.400 Vlaamse basisscholen van huis naar school. Met als thema “strappen doen we samen” wil de Voetgangersbeweging de negatieve teneur doorbreken dat het verkeer alleen maar onveilig zou zijn voor kinderen.

lbo

“Het tegendeel is waar”, zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging. “Kinderen die stappen en trappen zijn gezonder, voelen zich beter en hebben meer sociale contacten. Het is net belangrijk dat kinderen buiten komen”.

Het thema heeft nog een tweede dimensie: stappen en trappen moet samen gebeuren. “In de realiteit zijn het de ouders die de beslissing nemen, dikwijls zetten ze kinderen af aan school omdat ze doorrijden naar het werk of gaan ze naar het werk met de wagen omdat ze kinderen moeten afzetten aan school. Terwijl, als mensen meer inspanningen leveren om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te gaan, hun kinderen veel weerbaarder worden in het verkeer.”

Om dat mogelijk te maken vraagt de Voetgangersbeweging extra inspanningen van de weggebruiker. “Die moet zijn rijgedrag aanpassen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor kinderen. De overheid moet ook de weginfrastructuur goed en veilig maken.”

Om die boodschap symbolisch kracht bij te zetten werd gevraagd aan de deelnemende scholen een mensenketting te maken. Zo stroomden op de markt in Sint-Niklaas vrijdagvoormiddag bijna 2.000 kinderen samen om zo’n ketting te maken op de tonen het campagnelied.

De strapdag is een organisatie van het “Octopusplan” van de Voetgangersbeweging en kadert binnen de Week van de Mobiliteit. Sint-Niklaas maakt voor elk van de 33 scholen een “Octopusplan” uit om over drie jaar alle kinderen veilig en duurzaam naar school te krijgen.

Nu in het nieuws