© BELGAIMAGE

Wat verandert de komst van Netflix voor jou?

Sinds middernacht kunnen ook wij Belgen terecht bij Netflix om op het internet naar tal van films en tv-series te kijken. De website biedt heel wat titels aan die via onze traditionele kanalen niet te bekijken zijn.

Guy Stevens

De evolutie van televisie en films kijken in de voorbije jaren is opmerkelijk. Waar het vroeger nog een familiegebeuren was - in de zetel allemaal samen voor de buis - is het nu uitgegroeid tot een veel individueler gebeuren door televisie op aanvraag, digitale televisie en (illegale) downloads van films en series op computers, laptops en tablets.

Streaming

De Amerikaanse website Netflix richt zich rechtstreeks tot de gebruikers van die laatste categorieën. Mensen die niet naar de traditionele televisie kijken, maar graag een film of serie bekijken op het moment waarop ze daar zin in hebben. Dat gebeurt via streaming: je klikt de serie of film van je keuze aan en die begint meteen af te spelen op je televisie, tablet, computer, smartphone, spelconsole of waar je maar wilt.

Films en series

De collectie films en series die aangeboden wordt via Netflix, is intussen al heel uitgebreid. Hollywoodfilms, populaire tv-series, documentaires, onafhankelijke films, stand-up comedy, shows voor kinderen en lokale titels: ze zijn allemaal te bekijken.

In ons land zullen bijvoorbeeld internationaal bekroonde series als Fargo, Dexter, Breaking Bad en Sons of Anarchy te bekijken zijn. Die grote titels worden via samenwerking met onze tv-aanbieders uitgebreid met series en films uit eigen land, zoals Dubbelleven, Tournée Générale en De Avonturen van Kuifje.

‘We zijn erg trots dat we een nieuwe manier van televisie kijken naar België kunnen brengen’, zegt Reed Hastings, medeoprichter en CEO van Netflix. ‘Mensen in België kunnen nu direct een uitgebreide collectie series en films bekijken, waar en wanneer ze willen.’

Maandelijks bedrag

Wie gebruik wilt maken van de Netflix-diensten, betaalt een vast maandelijks bedrag. Dat bedrag varieert naar gelang de hoeveelheid schermen en de kwaliteit. Voor 7,99 euro kan je bijvoorbeeld om één scherm tegelijkertijd kijken naar series en films in standaardkwaliteit. Dat is het goedkoopste tarief. Wie iets meer wilt betalen, kan op meer schermen en dus toestellen tegelijk kijken. Voor 11,99 euro bijvoorbeeld kijk je op vier schermen in Ultra HD-kwaliteit. Voor de Belgische geïnteresseerden is er goed nieuws: de eerste maand Netflix is helemaal gratis.

Netflix werkt op een uitgebreid gamma aan toestellen. Dat gaat van je televisie (via Smart TV of Apple TV) en computer of laptop tot Playstation 3 en 4, Xbox 360 en One, Wii en WiiU en Blu-rayspelers. Toch zou het ook gewoon via de decoders van Belgacom kunnen gaan. ‘Er zijn gesprekken aan de gang om onze dienst op die manier in de Belgische huiskamers binnen te krijgen’, zegt hoofd technologie Neil Hunt. ‘We zouden Netflix graag via de Belgacom-decoders aanbieden. De Belgische gebruikers kunnen ons zo leren kennen: het is een win-winsituatie.’

Alle informatie over Netflix vind je hier.

Nu in het nieuws