© *

SOS Luizen: Tips als je kind het zitten heeft

Nu het nieuwe schooljaar enkele weken bezig is, krijgen de eerste ouders de 'er zijn luizen op school'-briefjes mee naar huis. Niet fijn, maar ook geen drama: de Nederlandse luizenexpert Geert-Jan Roebers, auteur van het boek 'Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers', beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.

Tinnie Brant

Mijn kind heeft luizen, hoe geraken we er weer vanaf?

'Het belangrijkste is kammen met een goede luizenkam. Een trucje: als je het haar en de hoofdhuid behandelt met een gewone conditioner, heb je vijf keer zoveel kans om de luizen uit te kammen. Ze komen makkelijker los en zijn een beetje 'verdoofd', waardoor ze niet hardnekkig aan de haren blijven vasthouden. Als je twee weken na elkaar dagelijks kamt, heb je zelfs geen chemische shampoo nodig. Je moet het wel consequent blijven doen, want de luizen, die kam je er iets makkelijker uit dan de neten.

Moet je een chemische shampoo gebruiken? Of kan het ook met azijn?

Een shampoo kan helpen tegen luizen, maar mag nooit een reden zijn om niet te kammen. Als je toch een shampoo gebruikt, was dan zeker meer dan één keer: na een enkele wasbeurt blijven er altijd wel een paar luizen zitten. Ga zeker niet experimenteren met huis-tuin en keukenmiddeltjes zoals mayonaise, want het ongemak weegt nooit op tegen het resultaat. Een beetje azijn kan helpen om ervoor te zorgen dat de neten makkelijker loskomen.

Kan je voorkomen dat je kind luizen krijgt?

Het enige wat je kan doen, is uit de buurt blijven van wie luizen heeft. Luizen kunnen niet springen, dus ze lopen alleen over als de haren van twee mensen elkaar langer dan een paar seconden raken. We zouden ook opener en eerlijker moeten zijn over luizen. Verwittig sowieso de school en de mensen rondom je als je kind het zitten heeft. Met een petje op of met lange haren in een knotje, is de kans kleiner dat het anderen aansteekt.

Moet ik als ouder ook in luizenbehandeling?

Ja. Luizen maken geen onderscheid in haar van kinderen of volwassenen, dus als je bijvoorbeeld een kind met luizen op schoot hebt gehad, is de kans groot dat je ze zelf ook hebt.

Moet ik ook alle knuffels en lakens van mijn kind wassen?

De biotoop van de hoofdluis is het hoofd, dus in een andere omgeving gaan ze binnen een paar uur dood door honger en vooral door uitdroging. Jassen, knuffels en lakens gaan wassen heeft helemaal geen zin.

Hoe weet je dat je kind luizen heeft?

De meest bekende indicatie is jeuk, maar niet alle kinderen met luizen lopen te krabben. Je kijkt best regelmatig in de nek of je luizen of neten ziet. Een luis is echt klein, tussen de één en de drie millimeter en zit dicht bij de hoofdhuid. Als je de haren kamt boven een witte tafel, zie je duidelijk liggen op tafel.

Mag mijn kind zwemmen met luizen?

Luizen houden zich extra goed vast als je kind in het zwembad zit. Maar dat is goed: als ze zouden loslaten, zouden zwembaden echte besmettinghaarden zijn. De luizen gaan er niet van dood, maar ze verspreiden zich ook niet verder.

Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers, Geert-Jan Roebers, verkrijgbaar voor 10 euro.

NIET TE MISSEN