OVERZICHT. In welke straten in Antwerpen gaat het licht uit bij een blackout?

Als België deze winter met een stroomtekort kampt, dan gaat in hele delen van het land het licht uit. Welke gemeenten zonder stroom worden gezet was al eerder bekend, maar nu is ook het afschakelplan voor de verschillende straten in Antwerpen bekend.

Kim De Raedt

Netleverancier Eandis begrijpt dat de burgers en gemeenten zich vragen stellen bij de energiebevoorrading deze winter en heeft daarom de afschakelplannen per provincie en op straatniveau online gezet. De gemeenten en provincies blijven onderverdeeld in zes zones, die elk goed zijn voor 500 Megawatt.

Bij stroomtekort wordt een eerste zone zonder stroom gezet, tussen 17u en 20u. Op die manier komt de stabiliteit van het net niet in gevaar. Mocht dit onvoldoende blijken, kan ook een tweede zone afgeschakeld worden. Eandis garandeert dat een afschakeling maximaal twee tot drie uur duurt. Is er daarna opnieuw een afschakeling nodig, dan zullen eerst andere zones aan de beurt zijn. In principe is eerst zone zes aan de beurt, vervolgens zone vijf enzovoort. ‘Er is dus een rotatiesysteem voorzien, zodat niet steeds dezelfde mensen geïmpacteerd worden.’

U hieronder makkelijk uw straat zoeken via de zoekfunctie Ctrl+F. Wordt er geen zoekresultaat weergegeven, dan is uw straat niet betrokken in het afschakelplan.

In onderstaand systeem kan u uw gemeente opzoeken en ziet u vervolgens alle geïmpacteerde straten staan. Straten die niet voorkomen op de lijst worden dus niet afgeschakeld bij een blackout.

Learn About Tableau

Centrum van Antwerpen gevrijwaard

Opvallend is dat de straten in het centrum van Antwerpen niet in de lijsten van Eandis voorkomen en bijgevolg geen risico lopen op stroomuitval. Dat geldt niet voor de Antwerpse districten. Straten in districten als Merksem, Deurne (zoals de Turnhoutsebaan en de Bisschoppenhoflaan) en Ekeren (onder meer de Veltwijcklaan) en ook de Noorderlaan zitten in de zones 4 en 5 en lopen dus reëel gevaar om zonder stroom te vallen.

Grote delen van de stad Mechelen zitten ook in zone 5. Andere gemeenten die risico lopen zijn onder meer Bornem, Brasschaat, Herselt, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, delen van Puurs, Rijkevorsel, Stabroek en Wuustwezel.

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio