© GVA

Besparen op onderwijs legt hypotheek op de toekomst

Het nieuwe academiejaar is woelig begonnen. Studenten die zich op dit moment druk horen te maken over cursussen, koten horen in te richten en campussen te verkennen, krijgen te horen dat ze volgend jaar een fors hoger inschrijvingsgeld zullen moeten betalen.

patrick van de perre

Inschrijven aan een hogeschool of universiteit zal volgend jaar 1100 euro gaan kosten. Dat is 77% extra tot het dubbele van nu. Althans volgens het voorstel dat de universiteiten en hogescholen stiekem aan de nieuwe Vlaamse minister voor Onderwijs, Hlde Crevits (CD&V), hebben gedaan.

Stiekem, want eigenlijk hadden de directies binnen het hoger onderwijs liever gehad dat Hilde Crevits deze slechte boodschap naar buiten zou brengen. Maar zo werkt dat niet. Nieuws, en dan vooral slecht nieuws, is moeilijk geheim te houden.

Hoe dan ook, het is hommeles in onderwijsland. Studenten vrezen, en in veel gevallen niet onterecht, dat het hoger onderwijs niet of minder toegankelijk wordt voor jongeren uit minder gefortuneerde gezinnen. Want het inschrijvingsgeld voor een universiteit of een hogeschool is slechts het begin. Daar komen vaak nog andere studiekosten bij en niet zelden een kot. En dat in veel gevallen drie academiejaren of langer.

Hilde Crevits houdt voorlopig liefst de lippen op elkaar. Het enige wat te horen is, is dat er moet worden bespaard. Iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen. En fors. Dat ook het hoger onderwijs niet buiten schot blijft is niet onlogisch.

Maar het gevaar dreigt dat besparen op onderwijs op termijn meer aan de samenleving zal kosten dan het opbrengt. Want Vlaanderen heeft meer dan ooit behoefte aan jonge, goed opgeleide mensen. Zij moeten er in de toekomst voor zorgen dat Vlaanderen economisch blijft draaien. En dat is alleen mogelijk met goed onderwijs dat voor iedereen open staat. Anders is de strijd al van bij het begin verloren.

Door Patrick Van de Perre

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws