© AFP

Karel De Gucht: ‘Onafhankelijkheid betekende einde van Europa zoals we dat nu kennen’

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht had verwacht dat de uitslag van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum nipter zou zijn. Mocht Schotland toch voor zijn onafhankelijkheid hebben gekozen, zei hij, dan zou dat een politieke aardverschuiving geweest zijn van de aard van het uiteenvallen van het Sovjetrijk’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

kidr

Europees Commissaris Karel De Gucht reageerde opgelucht na de overwinning van het NEE-kamp. De keuze voor een onafhankelijk Schotland zou immers het einde van Europa zoals we dat we nu kennen betekenen. Andere afscheidingsbewegingen zouden dan eveneens referenda uit de brand willen slepen.

Toch waarschuwt De Gucht dat een Europa met onafhankelijke regio’s - of het nu om Schotland, Vlaanderen of Catalonië gaat - moeilijk kan functioneren. ‘Ook Bart De Wever wil een onafhankelijke Vlaamse natie in een groter Europa. Maar zouden diezelfde nationalistische bewegingen, die zeer onafhankelijk denken, zich zomaar neerleggen bij de Europese meerderheidsregels? Het Europa zoals wij dat kennen, werkt niet met volkeren die zichzelf besturen.’

Schrik voor verandering

De Gucht denkt dat mogelijk de 'schrik voor zeer grote verandering' er uiteindelijk voor iets tussen zat, net als de 'goede' tussenkomst van de Britse ex-premier Gordon Brown en de campagne van de Schotse minister-president Alex Salmond. Die laatste is volgens De Gucht een 'handig politicus'.

Ook Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwelkomt de overwinning van de 'neen'-stemmers. 'Deze uitslag is goed voor het verenigd, open en sterker Europa waar de Europese Commissie voor staat', zegt hij in een mededeling. De Commissie, zegt Barroso, blijft zich engageren voor een constructieve dialoog met de Schotse regering over de bevoegdheden waar zij verantwoordelijk voor is.

Tijdens de voorbije weken viel het op dat de Europese Commissie geen enkele commentaar wou geven op het referendum. Woordvoerders verwezen alleen maar naar vroegere verklaringen van voorzitter Barroso, die zei dat het 'moeilijk, zo niet onmogelijk' zou zijn voor een onafhankelijk Schotland om lid van de Europese Unie te blijven. Nochtans, zegt De Gucht nu, 'hadden we hen dat moeilijk kunnen weigeren'. Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk is de Europese wetgeving er sowieso al in voege, stipt hij aan.

Nu in het nieuws