© AP

Chinese Li Na stopt met tennissen

De Chinese tennisvedette Li Na, het huidige nummer 6 op de wereldranglijst, stopt zoals eerder aangekondigd met tennissen. Dat heeft ze vrijdag bevestigd in een communiqué op haar blog. De 32-jarige Chinese heeft naar eigen zeggen te veel last van fysieke problemen.

vml

‘Aangezien ik niet meer in staat ben om op hetzelfde niveau te spelen als voorheen, heb ik de beslissing genomen die zich opdrong: stoppen met competitie’, schrijft ze.

Li Na won in januari, met haar toenmalige coach Carlos Rodriguez in de tribunes, nog de Australian Open. Het was haar tweede grandslamzege, na Roland Garros 2011. Ze was toen de eerste Aziatische tennisspeelster die een grandslam kon winnen. Sinds enkele maanden is Li Na op de sukkel met blessures. Zo gaf ze eind juli forfait voor de toernooien van Montreal en Cincinnati en miste ze de US Open door een kwetsuur aan de knie.

Li Na telt op haar erelijst negen WTA-titels. Midden februari bereikte ze de tweede plaats op de wereldranglijst, haar hoogste notering ooit.

‘Na vier knieoperaties en honderden injecties in mijn knie, smeekt mijn lichaam om ermee op te houden’, verduidelijkt ze in een open brief, die gepubliceerd wordt op de website van de WTA. ‘Mijn laatste drie operaties waren aan mijn rechterknie, in juli onderging in een ingreep aan mijn linkerknie.’

‘Een paar weken na de operatie probeerde ik opnieuw op de courts te komen, maar in tegenstelling tot na mijn vorige operaties verliep het nu anders. Mijn lichaam bleef me vertellen dat ik op 32-jarige leeftijd niet meer op topniveau zou geraken, hoe hard ik ook probeerde om 100% fit te worden.’

‘Het was een privilege en een eer om China te mogen vertegenwoordigen. Wat ik verwezenlijkt heb voor mezelf overtreft mijn stoutste verwachtingen. Wat ik voor mijn land gedaan heb, is iets waar ik enorm trots op ben. In 2008 waren er twee proftoernooien in China, nu zijn het er tien.’

De Chinese wil in de tenniswereld actief blijven. Er zijn plannen voor een Li Na Tennis Academy waar talenten zich verder kunnen ontwikkelen en ze wil ook meer doen voor de minder bedeelde kinderen in China.

Meer sportnieuws