GAS-boetes: Liga voor Mensenrechten roept op tot actie

De Liga voor Mensenrechten roept de Lierenaars op om zelf het heft in handen te nemen tegen de gemeentelijke administratieve sancties.

Chris Van Rompaey

Enkele mensen die tijdens Lier Feest in de Binnennete sprongen, riskeren dankzij een ijverige politiecommissaris een geldboete tot 250 euro. Dat kon u gisteren uitgebreid in Gazet van Antwerpen al lezen.

"Burgers lijken alweer alsmaar vaker het slachtoffer te worden van het willekeurige sanctiesysteem en het nul-tolerantiebeleid van de lokale besturen. Een politiereglement met maar liefst 329 verbodsbepalingen tracht de Lierenaren alvast in het gareel te houden. De absurditeiten uit de GAS-wet blijken dus lang nog niet bestreden. Maar burgers kunnen ook zelf het heft in handen nemen tegen het administratief boetesysteem", reageert Marion Van Hecke van de Liga voor Mensenrechten.

"Burgers kunnen hierbij ook zelf hun invloed laten gelden. Daartoe staan hen een aantal inspraak- en participatiemogelijkheden ter beschikking. Zo kunnen ze via een handtekeningenactie ?voorstellen van burgers' op de agenda van de gemeenteraad plaatsen én die tijdens de raadszitting toelichten. Als burgers voldoende hun ongenoegen laten blijken over het systeem kan een bestuur dit niet zomaar negeren. Elk oprecht betrokken bestuur is immers gevoelig voor het onbehagen dat heerst bij haar inwoners."

In Lier heb je ongeveer 300 handtekeningen van inwoners ouder dan zestien jaar nodig om als burger een voorstel op de gemeenteraad te kunnen agenderen.

Foto CVRMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio