© pma

Agent geeft geen verkeersles meer

Lessen in het verkeerspark, Veilig in ’t verkeer met Pol de Beer en de fietsbrevetten. Het zijn schoolprojecten rond verkeersveiligheid die door de politie worden geschrapt. “Zo komen meer agenten vrij voor toezicht op straat”, zegt de politiewoordvoerder.

svw

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat er projecten stoppen. Daar zijn meerdere redenen voor. “Zo kregen enkelen een negatieve evaluatie”, zegt De Wever. “Er kwam gewoon te weinig volk op af. Bovendien zijn de afgelopen jaren cruciale partners afgehaakt, zoals het Rode Kruis en de federale politie. Het waren initiatieven waarin de lokale politie ondersteuning gaf en eigenlijk nooit de leiding over had. Hier vallen trouwens ook de verkeerslessen in de verkeerstuin in het Rivierenhof onder. Die verkeerstuin is van de provincie, maar die besliste om daarmee te stoppen. Een deel van de projecten worden gefinancierd door het verkeersboetefonds. Maar de middelen uit dit fonds aan de stad zijn verminderd.”

Volgens politiewoordvoerder Sven Lommaert concentreert de politie zich meer op haar kernopdracht.

“De dienst voor verkeerseducatie is ook stopgezet”, zegt Lommaert. “Door het stoppen van enkele projecten hebben we meer mensen om op straat toezicht te houden op de verkeersveiligheid. Bovendien is het niet zo dat er een gat valt. Verkeerseducatie hoort niet noodzakelijk te worden gegeven door een agent in uniform. Er zijn voldoende organisaties die dit kunnen, ook leerkrachten trouwens. Er bestaan heel wat pakketten over verkeersveiligheid en -educatie.”

Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns vindt de beslissing van de Antwerpse politie onbegrijpelijk.

Zij wijst daarbij naar het aantal verkeersslachtoffers in de stad. “En dit cijfer stijgt”, zegt Piryns. “Het stadsbestuur zegt dat dat komt door het mooie weer en het groeiend aantal fietsers. Als moeder van twee kinderen zijn er twee zaken waar ik en veel anderen van wakker liggen: fijn stof, en je kinderen loslaten in het verkeer.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio