© Belga

Antwerpse politiebaas vraagt steun van leger tegen terreurdreiging

De Antwerpse korpschef Serge Muyters wil dat het leger in tijden van terreuralarm mee instaat voor de beveiliging van de joodse instellingen. Hij roept de federale regeringsonderhandelaars op om werk te maken van een wettelijke regeling daarvoor.

vdaa

Na de dodelijke aanslag van 24 mei in het Joods Museum van Brussel werd het dreigingsniveau opgetrokken naar niveau 4, wat betekent dat de antiterreurdiensten de situatie als zeer ernstig inschatten. De Antwerpse politie was daardoor genoodzaakt om een zeventigtal joodse instellingen de klok rond te bewaken.

“Dat valt twee tot drie weken vol te houden. Maar wanneer die periode langer duurt, is dat voor het Antwerpse politiekorps zowel financieel als op het vlak van personeelsinzet niet meer haalbaar”, zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie.

“Het Belgisch leger voert in het buitenland ook dit soort van politionele bewakingsopdrachten uit, maar binnen ons land is dat wettelijk nog niet mogelijk. De korpschef heeft daarom opgeroepen om dat in de wetgeving te wijzigen.”

Serge Muyters benadrukt wel dat zijn korps de bewaking van de joodse instellingen niet volledig wil overdragen aan het leger. Hij ziet vooral heil in een samenwerking.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws