© EPA

© AFP

1 / 2

Schotland wordt niet onafhankelijk

Het is officieel: Schotland blijft bij Groot-Brittannië. Dat hebben de inwoners beslist tijdens een referendum. 55,3 procent van de Schotten stemde tegen de onafhankelijkheid, en 44,7 procent voor.

DG/ToMas

Volgens de openbare omroep BBC stemden 2.001.926 Schotten tegen onafhankelijkheid en 1.617.989 voor. Om te winnen had het ‘ja-kamp’ 1.852.828 stemmen nodig.

De regio Clackmannanshire, in het centrum van Schotland, kwam rond half drie als eerste met resultaten. Van de 39.972 kiezers stemde 46,2 procent ‘ja’ en 53,8 procent ‘nee’. En die tendens hield aan. 55 procent stemde uiteindelijk tegen onafhankelijkheid, 45 procent voor.

Op de Orkney- en Shetlandeilanden stemde meer dan 60 procent tegen onafhankelijkheid. De inwoners van vier regio’s spraken zich uit voor onafhankelijkheid: Dundee City, North Lanarkshire, West Dunbartonshire en Glasgow, de grootste stad van Schotland. Daar haalden de voorstanders 53 procent van de stemmen. Maar in de hoofdstad Edinburgh verwierp 61 procent van de stemmers de onafhankelijkheid.

‘Land voor altijd veranderd’

Nicola Sturgeon, de nummer twee van de Scottish National Party, heeft de nederlaag toegegeven. Aan de BBC zei ze dat ze erg teleurgesteld is, maar dat het land voor altijd is veranderd. De Schotse premier Alex Salmond riep op om de uitslag te aanvaarden en vindt de uitslag een voorbode van Schotse onafhankelijkheid in de toekomst.

De opkomst voor het onafhankelijkheidsreferendum was historisch hoog, zo blijkt uit officiële cijfers. In South Ayrshire, in het zuidwesten van Schotland, trok 86,1 procent van de inwoners naar de stembus. In Midlothian was dat 86,8 procent en in Stirling zelfs 90,1 procent. Ook in andere regio’s werden gelijkaardige cijfers opgetekend, met uitzondering van Glasgow, de grootste stad van Schotland, waar ‘slechts’ 75 procent van de inwoners een stem uitbracht.

Cameron verheugd: ‘Kwestie voor een hele generatie geregeld’

© REUTERS

De Britse eerste minister David Cameron is “verheugd” dat een meerderheid van de Schotten beslist heeft om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Hij belooft meer bevoegdheden voor de vier ‘naties’ van het VK - Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland - maar de Schotse onafhankelijkheidsvraag is alvast voor een hele generatie geregeld, zei hij.

“Mocht ons Verenigd Koninkrijk aan zijn einde gekomen zijn, zou dat mijn hart gebroken hebben”, verklaarde Cameron in zijn ambtswoning in Downing Street. “Het is nu tijd om ons te verenigen en samen vooruit te gaan.”

Cameron feliciteerde de Schotten met hun keuze en verdedigde zijn beslissing om het referendum te laten doorgaan, ook al zag het er op een bepaald moment naar uit dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. “Het is goed om de grote vragen aan te pakken en ze niet ontwijken.”

Karel De Gucht: ‘Onafhankelijkheid betekende einde van Europa zoals we dat nu kennen’

© AFP

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht had verwacht dat de uitslag van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum nipter zou zijn. Mocht Schotland toch voor zijn onafhankelijkheid hebben gekozen, zei hij, dan zou dat een politieke aardverschuiving geweest zijn van de aard van het uiteenvallen van het Sovjetrijk’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Europees Commissaris Karel De Gucht reageerde opgelucht na de overwinning van het NEE-kamp. De keuze voor een onafhankelijk Schotland zou immers het einde van Europa zoals we dat we nu kennen betekenen. Andere afscheidingsbewegingen zouden dan eveneens referenda uit de brand willen slepen.

Toch waarschuwt De Gucht dat een Europa met onafhankelijke regio’s - of het nu om Schotland, Vlaanderen of Catalonië gaat - moeilijk kan functioneren. ‘Ook Bart De Wever wil een onafhankelijke Vlaamse natie in een groter Europa. Maar zouden diezelfde nationalistische bewegingen, die zeer onafhankelijk denken, zich zomaar neerleggen bij de Europese meerderheidsregels? Het Europa zoals wij dat kennen, werkt niet met volkeren die zichzelf besturen.’

Schrik voor verandering

De Gucht denkt dat mogelijk de 'schrik voor zeer grote verandering' er uiteindelijk voor iets tussen zat, net als de 'goede' tussenkomst van de Britse ex-premier Gordon Brown en de campagne van de Schotse minister-president Alex Salmond. Die laatste is volgens De Gucht een 'handig politicus'.

Ook Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwelkomt de overwinning van de 'neen'-stemmers. 'Deze uitslag is goed voor het verenigd, open en sterker Europa waar de Europese Commissie voor staat', zegt hij in een mededeling. De Commissie, zegt Barroso, blijft zich engageren voor een constructieve dialoog met de Schotse regering over de bevoegdheden waar zij verantwoordelijk voor is.

Tijdens de voorbije weken viel het op dat de Europese Commissie geen enkele commentaar wou geven op het referendum. Woordvoerders verwezen alleen maar naar vroegere verklaringen van voorzitter Barroso, die zei dat het 'moeilijk, zo niet onmogelijk' zou zijn voor een onafhankelijk Schotland om lid van de Europese Unie te blijven. Nochtans, zegt De Gucht nu, 'hadden we hen dat moeilijk kunnen weigeren'. Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk is de Europese wetgeving er sowieso al in voege, stipt hij aan.

Nu in het nieuws