De Crem: ‘België houdt zes F16’s klaar’

Defensieminister Pieter De Crem en zijn collega van Buitenlandse zaken Didier Reynders. Foto: BELGA

De Crem: ‘België houdt zes F16’s klaar’

Print

Ons land kan zes F16’s leveren aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Ook C130’s en andere militaire steun behoort tot de mogelijkheden. Defensieminister Pieter De Crem stelde het Belgisch aanbod vanmorgen in de Kamer voor.

De Crem was samen met zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de gemeenschappelijke vergadering van de twee bevoegde Kamercommissie uitgenodigd. Ze moesten een stand van zaken geven rond de internationale coalitie die onder impuls van de Verenigde Staten tegen IS het levenslicht ziet en de eventuele deelname van ons land. België heeft nog geen officiële vraag gekregen.

Zes F16’s

De Crem lijstte op welke bijdrage ons land kan leveren. ‘Defensie is in staat om zes F16-gevechtsvliegtuigen met de nodige grondsteun van 120 militairen in te zetten voor een onbepaalde duur’, zei De Crem in de Kamercommissie. De toestellen kunnen worden ingezet voor opdrachten die gaan van het ‘neutraliseren van objecten op de grond tot het verzamelen van tactische inlichtingen’.

Daarnaast is ons land bereid om twee C-130 transportvliegtuigen met een dertigtal militairen voor bepaalde duur en één C-130 voor onbepaalde duur in te zetten.

Ten slotte kan het Belgische leger meehelpen aan de opleiding van Iraakse en Koerdische strijders. ‘Het leger kan tot drie groepen special forces ontplooien, ongeveer 35 militairen, om training, advies en assistentie te leveren aan Iraakse en Koerdische strijdkrachten’, zei De Crem. Het gaat daarbij niet om gevechtstroepen. ‘We zijn niet van plan het parlement voor te stellen troepen op de grond te sturen’, verzekerde minister Reynders.

Kostenplaatje

Wat de kostprijs voor de inzet betreft, citeerde minister De Crem een brutobedrag van 14,35 miljoen euro en een nettobedrag van 5,68 miljoen euro voor één maand voor de inzet van een detachement F-16’s, twee C-130’s en een detachement special forces.

Nu in het nieuws