1 / 5

Deze tips geven versleten schoenen een tweede leven

Zwarte krassen op je ballerina’s, beschadigde hakken en grauwe sneakers: je hoeft ze niet in de vuilnisbak te gooien. Dankzij deze doe-het-zelftips en een beetje handigheid, krijgen je favoriete schoenen een glamoureuze make-over.

Hanne Vandenweghe

Kattig coolDe zomerfestivals afgeschuimd met je ballerina’s? Of af en toe de zolen van een wilde danser op je tenen gehad? Dan is het goed mogelijk dat je platte schoentjes aan een opknapbeurt toe zijn. In een mum van tijd maak je ze snoeziger dan ooit met een beetje washi-tape, zwarte verf en een beetje glitter.

Beeld: fleachic.blogspot.be

Zo ga je te werk:1. Kleef de tape net onder het schoendecolleté. Knip eventueel driehoekige oortjes uit de plakstrip.2. Verf de topjes van de schoenen in het zwart met een kwastje. Kies de verf afhankelijk van het materiaal waarop je wil schilderen.3. Bevestig met wat hobbylijm kleine zilverkleurige pailletten op de schoen. Die fungeren als de ogen van het beestje.4. Teken met een witte marker een neus en snorharen.

Lady in redDit is een makkelijke om lichtgekleurde pumps er gloednieuw en duur te laten uitzien: maak er glitterschoenen van.

Beeld: myhoneysplace.com

Zo ga je te werk:1. Verdeel hobbylijm gelijkmatig over het schoenoppervlak.2. Sprenkel vervolgens glitter in een kleur naar keuze over je schoenen.3. Dit werkt ook als je enkel een hak onder handen wil nemen. Denk aan zwarte pumps met gouden glitterhakken.4. Fixeer de glitters met een spray.

Pied-de-pouleDit trucje vergt iets meer geduld en handigheid, maar het resultaat is des te modieuzer. Deze winter is het textielpatroon pied-de-poule weer helemaal in en kan je beschadigde schoenen een Chanel-look meegeven.

Zo ga je te werk:1. Ga in de stoffenwinkel op zoek naar een niet te kleine lap textiel met een mooi patroon.2. Knip er twee gelijke stukken stof uit in de vorm van een huis. Tip: teken de vorm eerst met een fijn zwart stiftje op de stof.3. Breng hobbylijm met een kwast aan op de (beschadigde) hak.4. Kleef de lapjes stof elk op een hak en druk goed aan.5. Knip de rest van de stof in twee gelijke stukken.6. Span de stof over de top van de schoen en plooi deze vervolgens tot de volledige schoen is bedekt.7. Knip een opening in de stof zodat de binnenzool opnieuw zichtbaar wordt.8. Verdeel nu met een kwastje hobbyverf over de schoen.9. Kleef het patroon over de schoen en druk goed aan.10. Plooi de rest van de stof naar binnen en knip de extra stof aan de hiel weg.11. Herhaal hetzelfde bij de tweede schoen.12. Knip twee fijne lintjes uit de stof: deze kan je horizontaal aan de hoogte van je hak bevestigen voor een fijnere afwerking.13. Voor de rasechte hobbyisten: maak een pomponnetje en bevestig dit met een clip aan je schoenen.

Funky sneakersSmerige, stoffen sneakers worden in een mum van tijd weer funky. Gooi ze even in de wasmachine en dan kan je aan de slag.

Beeld: fantasticviewpoint.com

Zo ga je te werk:1. Plak een stuk washi-tape verticaal over de wreef van de schoen, zo kan je recht werken.2. Neem een fijn en hard kwastje om een patroon te tekenen met textielverf in een kleur naar keuze.3. Verf de bovenkant van de sneakers helemaal in dezelfde kleur als het patroon voor een hip geheel.4. Zet kleine foutjes eventueel recht met een fijne alcoholstift.Gelaagde laarzen Zijn die cowboylaarzen niet meer zo mooi als toen je ze kocht, dan kan je er heel makkelijk weer killer boots van maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar oude gordijnen en een riem die je kan missen.

Beeld: Sheknows

Zo ga je te werk:1. Zoek een oud gordijntje dat lang genoeg is om de omtrek van twee laarzen te bedekken.2. Rol een stuk gordijn rond de laars en knip deze af als de stof de onderste laag overlapt.3. Lijm de overlap strak aan elkaar.4. Doe hetzelfde met andere stofjes die bij het gordijn passen: denk aan een oud stoffen tafellaken in een bijpassende, witte kleur.5. Draai vervolgens een stuk riem in dezelfde kleur als je laarzen rond beide boots.6. Maak vast met nietjes of naai ze aan elkaar.7. Werk eventueel af met een leren pluimenketting.

NIET TE MISSEN