“Nog niet geweten of hoger onderwijs 77 procent duurder wordt”

Foto: BELGA

“Nog niet geweten of hoger onderwijs 77 procent duurder wordt”

Print

Er bestaan wel simulaties over de mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs, maar een concreet bedrag hebben de universiteiten en hogescholen niet voorgelegd aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Dat stelt de VLUHR, de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad, donderdag in een persbericht.

Dat de Vlaamse regering het mes wil zetten in de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs, is niet nieuw. Hoe ingrijpend de besparing zal zijn, wordt wellicht duidelijk tegen de Septemberverklaring van de Vlaamse regering maandag (22 september). De universiteiten en hogescholen lieten al verstaan dat ze genoodzaakt zullen zijn de inschrijvingsgelden te verhogen om de besparing te compenseren.

Volgens De Morgen hebben de universiteiten en hogescholen een voorstel overgemaakt aan minister van Onderwijs Hilde Crevits. Dat komt volgens de krant neer op een verhoging van het inschrijvingsgeld tot 1.100 euro of een verhoging van 77 procent tegenover de huidige 619,90 euro. Volgens De Tijd is er eerder sprake van een prijsvork van 900 à 1.000 euro.

Simulaties

In ieder geval ontkent de VLUHR dat de hogescholen en universiteiten zelf een bedrag naar voor hebben geschoven in het overleg met minister Crevits. “Een mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld kan volgens de VLUHR alleen maar worden vastgesteld in functie van de besparingen die aan het hoger onderwijs zouden worden opgelegd”, luidt het. Er bestaan volgens de VLUHR wel simulaties met mogelijke bedragen, maar het finale bedrag zal dus mee afhangen van de gevraagde besparingen.

De VLUHR merkt ook op dat ze zich in het overleg met minister Crevits opnieuw heeft verzet tegen de geplande besparingen. Volgens de raad zijn de universiteiten en hogescholen wel bereid mee te denken over de verdeling van de inspanningen en de manieren om besparingen te compenseren, maar is het de overheid zelf die beslist “waar de cesuur moet liggen tussen publieke financiering en bijdragen van de studenten en hun gezinnen”.

De VLUHR zegt ook dat ze verder wil overleggen met de studenten. Zo staat er vrijdag een gesprek met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) op de agenda. Of dat overleg nog veel zal opleveren, is maar de vraag. De studenten kondigden donderdag namelijk aan dat ze “in verzet” zullen gaan tegen de voorliggende plannen.

.

Nu in het nieuws