© ss

Lightdrank doet bloedsuikerspiegel toch stijgen

Ze bevatten geen calorieën en zijn daarom een lijn- en diabetesvriendelijk alternatief voor 'echte' frisdrank, maar lightdrankjes met kunstmatige zoetstoffen blijken toch niet zo onschuldig als wordt gedacht. Een Israëlisch onderzoek, dat werd gepubliceerd in het vakblad Nature, wijst uit dat zoetstoffen als sacharine, aspartaam en sucralose de bloedsuikerspiegel tóch de hoogte in kunnen jagen. Op die manier kunnen ze stofwisselingsziekten als suikerziekte veroorzaken.

rdm

Het onderzoek, dat door het Israëlische Weizmann Instituut werd uitgevoerd op muizen, wijst uit dat kunstmatige zoetstoffen die in lightdrankjes worden gebruikt de samenstelling van de darmflora veranderen. Daardoor kan het suikerniveau in het bloed stijgen en kunnen de zoetstoffen, ook al lijken ze een prima alternatief voor suikers, tóch diabetes veroorzaken.

Diabetoloog Luc Van Gaal (UA) verwijst in De Standaard naar eerder onderzoek bij mensen dat in dezelfde richting wees. Al was toen nog niet zeker of het wel degelijk de kunstmatige zoetstoffen waren die invloed hadden op de bloedsuikerspiegel: 'Zoetstoffen blijven in de darm en worden niet opgenomen in het bloed, dus niemand begreep hoe ze zouden kunnen ingrijpen in onze stofwisseling. Het nieuwe onderzoek maakt dat elegant duidelijk'. Door de veranderde darmflora van de muizen in te planten bij muizen zonder eigen darmflora, werd het effect van zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel aangetoond: de suikerspigel van de steriel gekweekte muizen zonder darmflora ging meteen de hoogte in.

Moet je kunstmatige zoetstoffen dan meteen uit je dieet schrappen? Volgens Van Gaal is het nog te vroeg voor conclusies, al raadt hij mensen met een verhoogde kans op diabetes toch aan niet te overdrijven met lightproducten.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond