© Redouan Tijani

Komiek gaat offline (3): “ik denk niet dat ik ooit nog terug ga”

Youssef El Mousaoui, Antwerps comedian, legt zichzelf twee maanden social media-verbod op. Hij gaat niet op Facebook, Twitter of andere kanalen. Van ‘heavy user’ werd hij in één klap social media-paria. Hij laat zich sponsoren en besteedt het geld aan hulp voor daklozen. Volg hier zijn belevenissen.

ph

Je bent nu meer dan een week niet op sociale media geweest. Vertel eens, merk je al dat je slechter geïnformeerd bent dan je vrienden of familie?

Nee, eigenlijk niet. Het verschil is dat ik de meningen en de commentaren niet meer te zien krijg. Maar de feiten, die verneem ik nog wél. En als het moet ga ik wel met iemand in gesprek om een doordachte mening te vormen, of die van iemand anders te horen. Dat voelt beter. Ik denk trouwens dat ik zo wil blijven functioneren.

Wat, nu al? Wil je niet meer terug online, als je binnen 7 weken je weddenschap hebt gewonnen?

Inderdaad, ik denk dat ik er definitief af ga. Ik voel me nu, na een week al, gezonder, vrijer, ontstresst. Alsof ik meer licht zie. De periodes die ik met mijn vijfjarig dochtertje Yasmine doorbreng, beleef ik nu veel intenser, en lijken ook langer te duren. Ik ga meer echte gesprekken aan. En... ik word weer gebeld, als iemand me willen horen! Van mensen die ik lang niet ontmoette in het echte leven, hoor ik plots weer de stem. Zalig!

Euh, er zijn toch nog ontwenningsverschijnselen?

Dat wel hoor. Mijn hand is eerst bij mijn smartphone, pas dan besef ik dat dat niet mag. Die ‘tic’, die me bij de start van mijn project zo opviel, is nog niet weg. Maar dat komt nog wel.

En de inspiratie voor je zaalshows dan?

Die is niet verdwenen, en daar ben ik ook niet bang voor. Al kan ik niet meer alles meteen met iedereen delen. Ik heb samen met een vriend een filmpje gemaakt in het Centraal Station van Antwerpen, om mijn sponsoringproject te ondersteunen. Wel, dat kan dus niet metéén het net op. Ook al is dat het gevolg van wat ik nu doe, ik denk niet dat ik terug op de sociale media wil.

Oh ja, je project voor de daklozen. Hoe staat het daarmee?

Ik ben nog heel gemotiveerd om daaraan verder te werken, maar de stortingen en hulpacties zijn stilgevallen. Ik ga iets bedenken om daar toch nog een duw aan te geven. Je hoort nog van me, wees gerust. Ik kan erover nadenken terwijl ik enorm geniet van mijn ‘back to the nineties’-gevoel!