Hedwig Smets voor assisen. © BELGA

Operazanger schuldig aan doodslag

De Antwerpse assisenjury heeft Hedwig Smets (63), uit Mariekerke bij Bornem, schuldig verklaard aan doodslag op zijn partner Bernard Van Mencxel (81).

llo

De vroegere operazanger wurgde Van Mencxel op 26 mei 2012 na een woordenwisseling en dumpte zijn lichaam in een gracht in Zandhoven. Volgens Smets lag een banale discussie over politiek aan de basis voor de feiten. Van Mencxel had niet op Vlaams Belang gestemd, zoals Smets, maar op N-VA. Hij vond dat hypocriet omdat Bart De Wever zich toen nog niet had uitgesproken over het moslimfundamentalisme.

Toen hij de volgende dag via de media vernam dat het lijk gevonden was, gaf hij zich aan bij de politie.

Smets heeft de feiten nooit ontkend, ook het opzettelijk karakter en de intentie tot doden betwistte hij niet. Zijn verklaringen werden ondersteund door de bevindingen van de wetsdokter waaruit bleek dat Bernard gestorven was door wurging, waarbij onder meer het keelskelet werd gebroken. Hij heeft wel meermaals herhaald dat hij zich verschrikkelijk schaamt voor wat er is gebeurd.

Verdict operamoord luidt doodslag

De Antwerpse assisenjury heeft Hedwig Smets (63) schuldig verklaard aan doodslag op zijn partner Bernard Van Mencxel (81). De dood van Van Mencxel stond bekend als de 'operamoord'.

Het koppel werkte jarenlang als tenor en bariton voor de Vlaamse Opera. Twee jaar geleden kregen ze heftige ruzie. Van Mencxel had gezegd dat hij voor de N-VA had gestemd, terwijl het koppel al jarenlang op Vlaams Belang stemde. Dat deed de stoppen van Hedwig Smets doorslaan. Daarop wurgde hij zijn partner.