© AP

Problemen met fiscus houden boegbeeld ‘yes’-kamp weg van Schots referendum

Een van de grootste voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid is Sean Connery. Toch liet de 84-jarige acteur de laatste dagen voor het referendum niets meer van zich horen. ‘Door problemen met de fiscus kan Sean slechts een paar dagen per jaar in het land zijn’, zegt zijn broer Neil (76) aan The Telegraph.

Guy Stevens

Schotland wordt donderdag in twee grote kampen verdeeld. Twee ongeveer even grote kampen die voor of tegen de Schotse onafhankelijkheid stemmen in een bindend referendum. Aan de ‘Yes’-kant is het de Scottish National Party (SNP) die het voortouw neemt.

Om het ‘Yes’-kamp nog een laatste duwtje in de goede richting te geven, hoopten heel wat van de aanhangers dat ze nog iets zouden horen of zien van Sean Connery. De 84-jarige Schotse acteur - die vooral bekend werd door zeven keer James Bond te spelen - is namelijk een groot voorstander van de Schotse onafhankelijkheid, maar woont al een hele tijd niet meer in het (nu nog?) Britse land.

Toch ziet het er naar uit dat Connery afwezig zal blijven voor referendum. ‘Hij mag slechts een paar dagen per jaar in Schotland zijn’, zegt zijn Broer Neil (76) aan The Telegraph. ‘Dat is om belastingsredenen. Hij springt dan ook heel nauwkeurig om met de weinige dagen die hij heeft.’

Er waren geruchten dat de acteur ziek zou zijn en daarom niet in Schotland was, maar dat ontkent zijn broer. ‘De laatste keer dat ik hem hoorde was hij in New York. Hij klonk gezonder dan ik. Toch denk ik echt niet dat hij naar Schotland zal komen.’