Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld

Inwoners van Panama voelen zich doorgaans het best in hun vel, terwijl het met de Syriërs en de Afghanen het minst gesteld is. België zit ergens in de middenmoot op gebied van welzijn, zo blijkt uit de ‘Global Well-Being Index 2013’, opgesteld door onderzoeksbureau Gallup en gezondheidsorganisate Healthways.

tib

Deze grootschalige studie, waarvoor 133.000 mensen in 135 landen wereldwijd bevraagd werden, peilt naar de individuele gevoelens van mensen over hun welzijn. Het begrip ‘welzijn’ werd hiervoor opgedeeld in vijf aspecten: doen wat je graag doet en een doel hebben in het leven (voorspoed), sociale relaties en liefde in je leven (sociaal), economische zekerheid (financieel), graag wonen waar je woont en je deel voelen van de maatschappij (gemeenschap) en een goede gezondheid en genoeg energie (fysiek).

Globaal gezien scoren Noord- en Zuid-Amerika goed op het sociale, fysieke, gemeenschapszin en voorspoed. Opvallend: hoewel Zuid-Amerika niet het rijkste gebied is, zijn de inwoners wel zeer positief. Omdat familiebanden er belangrijk zijn, is het sociale de doorslaggevende factor, maar het is ook cultureel bepaald dat de inwoners zich meer focussen op het positieve. Azië scoort lager, door de culturele en economische omstandigheden worden vooral de voorspoed en het sociaal welzijn er minder goed geëvalueerd. In Europa zijn er grote verschillen tussen enerzijds Zuid- en Oost-Europa (Albanië, Kroatië, Griekenland) waar het ook economisch minder goed gaat, en anderzijds West- en Noord-Europa (Denemarken, Zweden, Oostenrijk).

In de voormalige Sovjet-Unie zorgen corruptie en instabiliteit voor een lager welzijnsgevoel, vooral op fysiek gebied: de gezondheid van de inwoners ging er de laatste twee decennia zwaar op achteruit door het gebruik van tabak en alcohol, vervuiling en slechte voeding. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zorgen sociale onrust, werkloosheid en instabiliteit voor lage welzijnscijfers: Syrië en Afghanistan staan helemaal onderaan de lijst.

België scoort gemiddeld: 23 procent van de Belgen geeft aan dat het op minstens drie van de aspecten goed gaat. Alleen wat betreft financieel welzijn staan we in top tien: 52 procent van de Belgen vindt dat het financieel goed gaat.